За по-малко от 48 ч. Русия разкри убийството на Дугина, търсят извършителя в Естония

Ако се намери украинска връзка, това ще бъде равно на държавен тероризъм, заяви Мария Захарова

22.08.2022 | 19:29 Редактор: Елеонора Танева

Бомбата, взривила джипа на Дария Дугина, е била заложена за баща ѝ, но той решил да пътува с различна кола в последния момент.

Русия обяви, че убийството на 29-годишната жена е разкрито и зад него стоят украинските специални служби. За изпълнител е посочена украинката Наталия Вовк, която по информация на "РИА Новости" вече е избягала в Естония. 

Бащата на Дария, Александър Дугин, определи смъртта на дъщеря си като "терористичен акт от украинския нацистки режим". 

"Тя беше прекрасна православна девойка, патриотка, военен кореспондент, експерт от централните канали, философ. Изказванията и репортажите ѝ винаги бяха дълбоки, обосновани и сдържани. Тя никога не призова към насилие и война. Тя беше изгряваща звезда в началото на своя път. Враговете на Русия подло я убиха", пише в позицията си Александър Дугин.

Украйна категорично отрече да е замесена в смъртта на младата жена.

"Ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация, и още по-малко терористична държава", категорично твърди съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

А говорителят на руското външно министерство Мария Захарова написа в Twitter, че ако се намери украинска връзка, това ще бъде равно на държавен тероризъм.

По-рано обаче бившият руски депутат и дисидент Иля Пономарьов обяви в Киев, че руски партизани стоят зад атентата срещу Дугина.

"Вчера беше извършено възмездие. Господ запази самия Дугин, но му подготви далеч по-страшно наказание. И днес дойде моментът да се каже, кой го организира. Тази акция, както и много други партизански акции, осъществени на територията на Русия в последните месеци, са организирани от Националната Републиканска Армия", заяви бившият руски депутат Иля Пономарьов.

Пономарьов е със забрана да влиза в Русия, след като през 2014 г. единствен от цялата Държавна дума гласува против анексирането на Крим. Той обясни, че е упълномощен да говори от името на руските партизани.

"Ние, руски активисти, военни и политици - партизаните и бойците на Националната Републиканска Армия, поставяме извън закона подпалвачите на война, грабителите и тираните на народите на Русия! Ние обявяваме президента Путин за узурпатор на властта и военен престъпник. Нищета и ковчези за едни, дворци за други - това е неговата политика", каза още Пономарьов.

Засега е невъзможно да се установи достоверността на твърденията му. Според бившия руски депутат партизаните били в готовност да извършат и други акции. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Към BGonAIR
преди 1 година
Много хора четат само заглавията на статиите. Те ще останат с впечатлението, че то е самата истина и ще го предадават към други хора. Така се подсилва едностранно руската пропаганда. Не е професионално от ваша страна. Призванитето на журналистите не изсипват просто информацията, до която се докопат, а да търсят истината за да я покажат на хората. Вашето заглавие не е просто провокативно - то е подвеждащо, защото представя едностранчива гледна точка за събитие, за което има само предположения. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
изи
преди 1 година
Рано или късно всеки си получава заслуженото - не прави на другия това което не искаш на тебе да ти се случи ! Сигнализирай за неуместен коментар