Руски дисидент: Господ подготви страшно наказание на Дугин, партизаните готвят още акции

Организацията "Национална републиканска армия" пое отговорност за експлозията, при която загина Дария Дугина

22.08.2022 | 14:10 Редактор: Теодора Патронова

Организацията "Национална републиканска армия" е поела отговорност за експлозията, при която загина Дария Дугина. Това обяви от Киев бившият руски депутат и дисидент Иля Пономарьов.

По първоначална информация, бомбата, взривила джипа на Дугина, е била заложена заради баща ѝ - близкият до президента Путин Александър Дугин, но той решил да пътува с различна кола в последния момент. 

"Вчера беше извършено възмездие. Господ запази самия Дугин, но му подготви далеч по-страшно наказание. И днес дойде моментът да се каже кой го организира. Тази акция, както и много други партизански акции, осъществени на територията на Русия в последните месеци, са организирани от Националната Републиканска Армия", обясни Пономарьов.

Той е със забрана да влиза в Русия, след като през 2014 г. единствен от цялата Държавна дума гласува против анексирането на Крим. Бившият депутат обясни, че е упълномощен да говори от името на руските партизани.

"Ние руски активисти, военни и политици - партизаните и бойците на Националната Републиканска Армия, поставяме извън закона подпалвачите на война, грабителите и тираните на народите на Русия! Ние обявяваме президента Путин за узурпатор на властта и военен престъпник. Нищета и ковчези за едни, дворци за други - това е неговата политика", заяви Пономарьов

Засега е невъзможно да се установи достоверността на твърденията му. Според бившия руски депутат партизаните били в готовност да извършат и други акции.

По-рано от Москва обявиха, че зад атентата срещу 29-годишната Дугина стоят властите в Киев. Украйна категорично отхвърли тези обвинения. 

"Ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация, и още по-малко терористична държава", изтъкна съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

А говорителят на руското външно министерство Мария Захарова написа в Twitter, че ако се намери украинска връзка, това ще бъде равно на държавен тероризъм.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК