Покушението в Москва: Целта - "мозъкът на Путин", а не Дария Дугин, и двамата "за" войната

"Украинците трябва да бъдат убивани, убивани и убивани, казвам ви като професор", заяви преди време Александър Дугин

21.08.2022 | 13:39 Редактор: Искра Ангелова

Дъщерята на приближения до Путин философ и политолог Александър Дугин е загинала при взрив на автомобил тази нощ в Москва. 30-годишната Дария се качила по изключение не в своята, а в колата на баща си. Предполага се, че именно той е бил мишена на атаката.

Александър Дугин и дъщеря му Дария били поканени като почетни гости на фестивал в имение край Москва, където философът изнесъл лекция. На връщане от събитието, Александър Дугин в последния момент решил да пътува отделно от дъщеря си. Така тя се качила в автомобила на баща си, а той в друг. На магистралата обаче е имало взрив и колата, в която е Дария и последвал пожар.

При огледа криминалистите са открили поставен експлозив. Журналистът и политически анализатор Дария Дугина е загинала на място.

"Това е колата на баща ѝ. Дария кара друга кола, но днес тя караше неговата кола, а Александър тръгна отделно", коментира ръководителят на общественото движение "Руски хоризонт" Андрей Краснов.

По думите на приближени до семейството, истинската мишена на атаката е бил именно идеологът на политиката на Путин - Александър Дугин. Разпространени бяха кадри, от които се вижда шокът, в който е Дугин след взрива, убил дъщеря му. 

Години наред Александър Дугин призоваваше Москва да се налага по-агресивно на световната сцена и подкрепяше руските военни действия в Украйна. Често в интервюта той изразяваше тази своя позиция. 

"Украинците трябва да бъдат убивани, убивани и убивани, казвам ви като професор. Ние ще освободим територията от Одеса до Харков и ще я анексираме по един или друг начин. Това вече не се обсъжда. Нашите войници няма да се върнат у дома, докато целите, поставени в цялата страна, не бъдат унищожени и не бъде установена сигурност, или докато Зеленски не се предаде", заявява той в едно от интервютата си.

Дария също подкрепяше руското нахлуване в Украйна. Тя описа войната като сблъсък на цивилизации: "Много е важно да се разбере, че "Азовстал" и нацистите, които са там, са смърт. Тази операция, която започнахме, е много деликатна. А престъпленията, които тези хора извършват, са безусловни и трябва да бъдат създадени трибунали - Мариуполски, Донецки, във всеки град, който да разследва престъпленията на украинците, те всъщност не са хора."

По-рано тази година тя беше санкционирана от САЩ и Обединеното кралство, които я обвиниха, че е допринесла за онлайн дезинформация във връзка с инвазията на Русия. Баща ѝ също беше санкциониран от Вашингтон през 2015 година за предполагаемото му участие в руската анексия на Крим. На него се приписва дълбокото влияние върху мирогледа на Владимир Путин и той се смята за главен интелектуален архитект на ултранационалистическата идеология, поддържана от мнозина в Кремъл.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК