Русия предупреди Югоизточна Азия за бъдещ фалит на САЩ

Николай Патрушев обясни, че причината за високите цени на храните и енергията е печатницата в Европа и САЩ

22.08.2022 | 20:28 Редактор: Теодора Патронова
Русия предупреди Югоизточна Азия за бъдещ фалит на САЩ

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Николай Патрушев предупреди страните от Югоизточна Азия, че САЩ може да обявят фалит по външния си дълг, предава ТАСС.

В реч на консултации с колеги от страните от Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), които се проведоха в понеделник чрез видеовръзка, секретарят на Съвета за сигурност отбеляза, че националният дълг на САЩ е надхвърлил 30 трилиона долара, а на Япония доближава 10 трилиона долара. По думите му, "предвид тази динамика, има всички основания да се смята, че в обозримо бъдеще тези страни ще имат проблеми с обслужването на този дълг".

"В резултат на това Вашингтон ще обяви дефолт, както вече направи спрямо задълженията си към Русия. Финансовите активи на всяка държава, деноминирани в щатски долари и евро, просто ще бъдат откраднати", заключи Патрушев.

Той изтъкна, че цените на храните и енергията в света са се повишили най-вече заради "работещата в САЩ и Европа печатница за пари", съобщи "Фокус".

"Основната причина за скока на цените на храните и енергията е печатницата, работеща в САЩ и Европа. По време на пандемията бе направена най-голямата емисия на пари от 40 години. Съединените щати отпечатаха 5,9 трилиона долара, Европа - 2,9 трилиона евро. Западняците цинично прехвърлят тежестта на инфлацията върху развиващите се страни", отбеляза секретарят на Съвета за сигурност на Русия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК