Путин попадна в ситуацията на Ленин - не може да си плати външния дълг

Русия е изправена пред фалит заради международните санкции

27.06.2022 | 09:25 Редактор: Елеонора Танева
Путин попадна в ситуацията на Ленин - не може да си плати външния дълг

Русия не изпълни задълженията по своя държавен дълг в чуждестранна валута за първи път от век. Това е кулминацията на все по-строгите западни санкции, които затвориха пътищата за плащане към задграничните кредитори, съобщи Bloomberg.

В неделя изтече гратисният период за около 100 милиона щатски долара лихвени плащания, дължими на 27 май - краен срок, считан за случай на неизпълнение, ако бъде пропуснат. А това превръща страната в икономически, финансов и политически изгнаник.

Русия протестира срещу случилото се, заявявайки, че има средства за покриване на всякакви сметки и е била принудена да не плаща. Докато се опитваше да излезе от ситуацията, миналата седмица страната обяви, че ще премине към обслужване на своя непогасен държавен дълг от 40 милиарда долара в рубли, критикувайки ситуацията на "форсмажорни обстоятелства", която според нея е изкуствено произведена от Запада.

С изтичането на крайния срок фокусът се измества към това, което инвеститорите правят по-нататък.

Те може да изберат да наблюдават хода на войната с надеждата, че в крайна сметка санкциите ще бъдат смекчени. Времето може да е на тяхна страна: исковете стават невалидни само три години след датата на плащане, според документите за облигацията.

Засега не е ясно дали инвеститорите ще използват новия инструмент и дали съществуващите санкции дори ще им позволят да репатрират парите. Според финансовия министър Антон Силуанов няма смисъл кредиторите да търсят обявяване в неизпълнение по съдебен ред, тъй като Русия не се е отказала от суверенния си имунитет и никой чуждестранен съд няма да има юрисдикция.

"Ако в крайна сметка стигнем до точката, в която се изискват дипломатически активи, това е равносилно на прекъсване на дипломатическите връзки и влизане в пряк конфликт", каза Силуанов.

това би ни поставило в различен свят с напълно различни правила. В този случай ще трябва да реагираме по различен начин - и то не по законни канали", добави 

Последният път, когато Русия изпадна в неизпълнение по отношение на своите чуждестранни кредитори, беше преди повече от век, когато болшевиките под управлението на Владимир Ленин отхвърлиха зашеметяващото дългове на нацията от царската епоха през 1918 г.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК