Силната рубла прикрива фатални проблеми на руската икономика?

Стойността на руската валута се поддържа изкуствено според британския "Икономист"

23.06.2022 | 22:45 Редактор: Здравко Черкезов
Силната рубла прикрива фатални проблеми на руската икономика?

От Русия идват все повече положителни финансови новини. Водещата лихва е отново на предвоенните нива. Инфлацията е обуздана, рублата е толкова силна, колкото не е била от пет години. Според DW, позовавайки се на преценки на британския "Икономист", Русия би могла да постигне излишък в търговския баланс от 250 милиарда долара.

Всичко това би могло да създаде впечатлението, че санкциите не се отразяват така, както е очаквал Западът. Но експертите предупреждават да не се правят прибързани заключения. "Централната банка действително се справи професионално с големите трудности след началото на войната", казва професорката по икономика Наталия Субаревич. Но големите предизвикателства пред Русия тепърва предстоят.

Вносът е спаднал рязко

Руските власти се стараят да изтъкнат тези индикатори, които са им от полза, отбелязва Субаревич. "Да, наистина в продължение на три седмици инфлацията беше нулева." Но това се дължи на спадналото търсене от страна на населението. Затова най-точно би било да се каже - нямаме инфлация, дори имаме дефлация, но това е, защото хората просто са спрели да купуват.

Субаревич посочва и това, че само малцина са успели да предвидят огромния ръст в енергийните цени. "Това доведе до огромен приток на валута в страната, при положение, че вносът спадна рязко." Това на свой ред ще е причината за очаквания излишък в търговския баланс от 250 милиарда долара.

Докато газът и нефтът могат да се изнасят скъпо, заради санкциите Русия не може да внася почти нищо. Т.е. тя взима повече, отколкото може да даде. Така излишъкът в търговския баланс би могъл тази година да е двойно по-висок, отколкото миналата.

Но точно този внос е изключително необходим. В машиностроенето, в транспорта или в енергетиката липсват компоненти и резервни части. Производството е в застой, икономиката стагнира, казва Субаревич.

Наскоро "Газпром" обоснова свиването на газовите доставки за Германия с недостига на резервни части. Съгласно упреците на руския газов концерн, "Сименс" не е изпратил обратно в Русия ремонтирана в чужбина компресорна инсталация. От "Сименс" посочили, че не могат да доставят инсталацията заради санкциите.

Към всичко това се добавя факта, че много руснаци всъщност са безработни - макар на хартия да продължават да получават част от заплащането си. Това не се отразява от статистиката, обяснява Субаревич.

Така в крайна сметка силната рубла може да даде фатално отражение на "шампионката по износа" Русия. Тъй като тя го оскъпява. Освен това фактически рублата не е конвертируема, казва професорката по икономика.

Стойността на рублата се поддържа изкуствено

Икономистът Сергей Суверов също предупреждава, че курсът на рублата не е обусловен пазарно. Междувременно стойността на рублата е напълно откъсната от икономическата ситуация, казва Суверов. Според Руската централна банка брутният вътрешен продукт тази година би могъл да спадне с десет процента, а стойността на рублата би трябвало да е зависима от него. Т.е. тя се поддържа силна изкуствено.

Експертът не би могъл да каже каква е реалната стойност на рублата. Ясно е само едно: ако рублата не бе толкова силна, инфлацията би била двойно по-висока - 30-40 процента.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 0
Навсякъде
преди 1 година
Ауди, Фолсфаген.....затвориха купища заводи в Европа защото им липсват резервни части Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Фкй
преди 1 година
...Руските власти се стремят да изтъкнат тези индикатори който са им в полза.....А по пък масовите фалшиви западни пропаганди не изтъкват което им е от полза Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Наглосакcoнeц
преди 1 година
"Стойността на рублата се поддържа изкуствено". Все едно че чета истината за стойността на прословутия долар. Сигнализирай за неуместен коментар