Ходорковски: ЕС допусна огромна грешка с петролните санкции срещу Русия

"Сегашните западни политици никога не са водили разговори с гангстер", заяви милиардерът

22.06.2022 | 14:05 Редактор: Ваня Кузманова
Ходорковски: ЕС допусна огромна грешка с петролните санкции срещу Русия

Михаил Ходорковски обвини ЕС, че е допуснал огромна грешка с петролните санкции срещу Москва, които в момента подкопават икономически 27-те държави от блока, вместо да ограничат финансите за армията на Кремъл, съобщи "Политико".

Бившият най-богат човек на Русия заяви, че ЕС е трябвало да си осигури алтернативни доставки на енергийни източници, преди да пристъпи към ембарго, или да обмисли изцяло друг подход - например мита върху руските петрол и газ, вместо да налага директна забрана. 

Ходорковски твърди, че като е направила дупка в собствените си финанси, Европа сега е по-малко способна да вложи парични средства във важната задача за закупуване на повече оръжия за Украйна. След едномесечни преговори в края на май страните членки на ЕС се споразумяха да забранят морските доставки на петрол от Русия до края на тази година, което се равнява на над 90 процента от вноса.

"В момента енергийните санкции вредят на Европа, а не на Русия", каза Ходорковски пред "Политико" по време на първото си пътуване в ЕС от началото на войната в Украйна, предаде БТА. 

"Проблемът е, че сегашните западни политици никога не са водили разговори с гангстер", каза той, визирайки руския президент Владимир Путин. "Можеш да започнеш да преговаряш с него, само когато той се почувства в по-слаба позиция".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК