ЕС предупреди Русия заради заплахите към населението на Литва

Няма блокада на транспорта в руската Калининградска област, категоричен е посланикът на ЕС в Москва

21.06.2022 | 15:55 Редактор: Елеонора Танева
ЕС предупреди Русия заради заплахите към населението на Литва

Посланикът на Европейския съюз в Москва призова Русия да се въздържа от действия и изявления, засилващи напрежението, след като Литва наложи ограничения за транзита към руския анклав Калининград.

Руската страна настоява за незабавно възобновяване на превоза на стоки.

Посланикът на ЕС в Москва Маркус Едерер каза след среща, проведена в руското външно министерство, че няма блокада на транспорта в руската Калининградска област, предаде Ройтерс.

Едерер обясни, че Литва просто прилага новите санкции на ЕС срещу Русия за основни стоки, които влязоха в сила в събота, включително строителни материали, метали и въглища, като отбеляза, че транспортът на несанкционирани стоки все още продължава, уточни БНР.

По-рано днес руският секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев заяви, че Русия работи върху създаването на "подходящи мерки" като отговор и че последствията от тези мерки ще имат "отрицателно въздействие върху населението на Литва".

Междувременно от литовското министерство на външните работи заявиха, че "пътници и стоки, които не са обект на санкционния режим на ЕС, продължават да се превозват през територията на Литва до и от Калининград", отхвърляйки обвиненията на Москва.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК