Русия ще плаща дълга си по схемата за заплащане на газа в рубли

За да получават плащанията си, държателите ще трябва да открият сметки в чуждестранна валута и в рубли в руска банка

30.05.2022 | 22:30 Редактор: Теодора Патронова
Русия ще плаща дълга си по схемата за заплащане на газа в рубли

Русия планира да плаща на държателите на руски еврооблигации, използвайки схемата за заплащане на газа в рубли, заяви министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от Ройтерс.

За да получават плащанията си, държателите на еврооблигации ще трябва да открият сметки в чуждестранна валута и в рубли в руска банка и да издават нареждания за продажба на валута. Това ще позволи на Москва да заобиколи западната платежна инфраструктура. Плащанията ще се извършват изключително през руската платежна инфраструктура - Националния платежен депозитар (подразделение на Московската борса).

Инвеститорите, обаче, заявиха, че този ход едва ли ще помогне на Русия да избегне историческото неизпълнение по дълга.

"Както става при плащането на газа в рубли: ние получаваме валута, тук по нареждане (на купувача на газа) тя се обръща в рубли и така се извършва плащането. Механизмът за плащане по еврооблигациите ще действа по същия начин, но в обратна посока", поясни Силуанов.

Националният депозитар за сетълмент на Русия (NSD), който, за разлика от много руски финансови институции, не е под западните санкции, съобщи БГНЕС.

Според икономически експерти, цитирани от Ройтерс, Русия планира да представи схемата за плащане на инвеститорите преди следващите си плащания върху две облигации с падеж от 23 юни.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК