Петролното ембарго срещу Русия буксува, Орбан постави условие за санкциите

Урсула фон дер Лайен също не е оптимист

30.05.2022 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Петролното ембарго срещу Русия буксува. Шестият пакет от санкции разделя европейските лидери на извънредната среща на върха в Брюксел. 

Премиерът Кирил Петков, който представя страната ни, заяви, че България ще иска отсрочка за ембаргото на руския петрол до декември 2024 година. Целта е цените на пазара да не се повишават повече. 

"Понеже има и технически причини - на ниво рафинерии, и е много важно като цяло за енергийната сигурност на България. Много е важно да имаме за нашата българска икономика", подчерта Петков. 

Премиерът е на мнение, че европейските партньори ще се съобразят с България. "Ако има сделка, ще има изключение за България", отсече министър-председателят. 

Основната съпротива засега остава от Унгария. Преди лидерите в Брюксел и първите дипломати обмисляха вариант, който поне временно да наложи ембарго само върху доставките по море. Това ще позволи на Унгария и други страни, включително Германия, да продължат да купуват руски суров петрол, доставян по тръбопроводи. 

"Ако нещо се случи с руския петрол, който идва по тръбопровода "Дружба", ако не идва по него нефт, тогава трябва да имаме право да купуваме петрол, доставян по море. Това е гаранцията, от която се нуждаем, за да подкрепим новия пакет санкции", обясни премиерът на Унгария Виктор Орбан. 

Той е готов да подкрепи санкциите, но засега не вижда решения за сигурността на енергийните доставки в Унгария. 

Председателят на Европейската комисия също не е оптимист. 

"Работихме много усилено и успешно по отношение на досегашните пет пакета от санкции. Никога не е било лесно, сега същото се отнася и за шестия пакет. Все още не сме стигнали до споразумение, но то със сигурност е узряло. Очакванията ми са малки, че ще бъде намерено решение в следващите 48 часа, но съм убедена, че след това ще има възможност", заяви Урсула фон дер Лайен. 

Русия доставя 40% от газа за Европа и 27% от петрола. На този фон - още две държави се отказаха от руския газ - Дания и Нидерландия. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК