ЕС не се споразумя за ембарго върху руския петрол с отсрочка за България

Европейските лидери се събират на двудневно заседание в Брюксел

30.05.2022 | 07:08 Редактор: Искра Ангелова
ЕС не се споразумя за ембарго върху руския петрол с отсрочка за България

Заседанието на постоянните представители на ЕС завърши без договореност по предложенията на Европейската комисия за налагане на ембарго върху руския петрол до края на годината с отсрочки за Унгария, България и още няколко държави.

Посланиците ще подновят заседанието си в понеделник сутринта в опит да постигнат компромис. Основната съпротива засега остава от Унгария. Затова дипломатите обмислят вариант, който поне временно да наложи ембарго само върху доставките по море.

Това ще позволи на Унгария - наред с други страни, включително Германия, да продължат да купуват руски суров петрол, доставян по тръбопроводи. България, която си доставя руския петрол основно по море, вече изрази позиция, че би искала да се възползва от отстъпки, ако те ще бъдат предлагани и за други държави.

А европейските лидери се събират на двудневно заседание в Брюксел, за да обсъдят по-нататъшната помощ за Украйна. България е представена от премиера Кирил Петков.

Освен военна помощ, ще бъде обсъдено и налагането на петролно ембарго и заложеното в шестия пакет от санкции срещу Москва.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК