Русия е изправена пред фалит, трябва да направи огромни плащания

Остават едва дни преди страната да изпадне в първото си неизпълнение по чуждестранния си дълг

23.06.2022 | 10:56 Редактор: Ваня Кузманова
Русия е изправена пред фалит, трябва да направи огромни плащания

Тази седмица Русия е изправена пред ново предизвикателство, свързано с плащания по облигации. Остават едва дни преди страната да евентуално да изпадне в първото си неизпълнение по чуждестранния си дълг от над 1 век.

В четвъртък и петък страната трябва да направи три плащания по лихви за общо 400 млн. долара, но по-належащият превод е този по непогасени задължения от края на май. Крайният срок за него изтича в неделя през нощта, предава Bloomberg.  

Последното купонно плащане за около 100 млн. долара е блокирано заради международните санкции, а гратисният период за намиране на решение изтича в края на деня на 26 юни. Тогава страната ще изпадне в неизпълнение, освен ако по някакъв начин не изпрати парите до достатъчно от притежателите на дълга.

Проблемът не е в липсата на желание или средства от страна на правителството. Всяка седмица Кремъл получава милиарди долари приходи от продажба на енергийни продукти. Но властите не успяват да спазят сроковете за плащане заради все по-тежките санкции, които им отрязват начините да прехвърлят пари.

Целта на Белия дом е да накаже Кремъл за нахлуването Украйна, като запечата статута му на пария на пазара за десетилетия напред с първото неизпълнение по чуждестранния дълг на страната след болшевишката революция преди повече от век.

Русия твърди, че е принудена да изпадне във фалит и се опита да намери решения на проблема. 

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
изход има ...ЩЕ ПЛАЩАМЕ В РУБЛИ а който не иска има запад да си поиска от там Сигнализирай за неуместен коментар