Европа се страхува от зимата - приглушава светлините и съкращава душовете

Причината са намалените газови доставки от Русия в отговор на санкциите

12.08.2022 | 11:25 Редактор: Тодор Петров
Европа се страхува от зимата - приглушава светлините и съкращава душовете

Властите в Германия и в Нидерландия призовават местните жители да си вземат по-кратки душове. Светлините, озаряващи много паметници в германската столица, угасват. Испанският премиер предложи на съгражданите си да се откажат от вратовръзките, за да се справят с летните горещини. Нови ограничения за климатиците в Испания влизат в сила тази седмица, пише Wall Street Journal.

В Европа национални и местни власти се стремят да ограничат използването на енергия на фона на намаляването на газовите доставки от Русия в отговор на западните санкции по време на войната в Украйна. 

Някои обществени басейни понижават температурите, градските центрове губят осветлението си вечерта, а фонтаните пресъхват. Нововъзникващите политики, които до момента са съсредоточени върху публични пространства, целят да спестят енергия и да помогнат за запълване на резервите.

"Всеки киловатчас, който пестим сега, ще бъде спестен за зимата", казва Белит Онай, кмет на германския град Хановер, който се опитва да намали потреблението на енергия от общината с 15% чрез собствен план.

В Берлин властите съобщиха, че са изгасили осветлението около публични пространства и забележителности като Колоната на победата, замъка Шарлотенбург и Еврейския музей. В близкия Потсдам температурите в обществените басейни и сауни са намалени.

Мюнхен спря топлата вода в градските офиси, а повечето фонтани в града се спират през нощта. Около половината от светофарите в града се изключват извън пиковите часове. Говорител на града съобщава, че организаторите на тазгодишния Октоберфест няма да отопляват бирените си градини с газови печки тази година.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК