Северозападна Европа посреща зимата с рекорден недостиг на дизелово гориво

Запасите в региона се очаква да се свият този ноември

10.08.2022 | 13:10 Редактор: Искра Ангелова
Северозападна Европа посреща зимата с рекорден недостиг на дизелово гориво

Според прогнози Северозападна Европа ще започне зимата с исторически ниски количества дизел. Запасите в региона от гориво - мазут и друго дизелово гориво се очаква да се свият този ноември до най-ниското ниво от началото на 2011 г., според Wood Mackenzie, цитиран от Bloomberg. Като цяло континентът се подготвя за потенциално тежка зимна енергийна криза.

"Очакваме доставките да намаляват със сезонен темп, но ще стартираме сезона с много ниски запаси", казва Джеймс Бърли, главен анализатор на европейските петролни пазари на консултантската компания. От друга страна има обичайното сезонно увеличение при търсенето.

Дизелът е жизненоважен за автомобили и камиони в Европа, където използването му в миналото е било насърчавано финансово. Този тип горива се използват и от кораби, както и в строителния и производствения сектор. Запасите в отделни складове в центъра за търговия с петрол Амстердам-Ротердам-Антверпен са на най-ниското ниво за този период от годината поне от 2008 г., според данни на Insights Global.

Европа изпитва недостиг на дизелово гориво, което може да се превърне в по-голям проблем в началото на следващата година, когато забраната на ЕС за внос по море от Русия, която в момента е най-големият външен доставчик на континента, трябва да влезе в сила.

Това е само малка част от по-голямата енергийна криза, която обхвана континента след войната Русия-Украйна, което покачи цените на природния газ и електричеството нагоре и инфлацията. Дори по това време от годината, когато европейските запаси обикновено се увеличават, има признаци за ограничения в доставките. Австрия, Швейцария и Унгария заявиха, че ще освободят петрол от резервите през последните месеци, пише money.bg.

Ниските нива на водата на река Рейн, която е важен коридор за превоз на горива, се оказват проблем. Когато нивата са толкова ниски, баржите са ограничени в това колко стока могат да натоварят. Това прави по-трудно транспортирането на гориво във центъра на Европа.

Все още се внасят руски барели с петрол, които засега намират пътя си към Европа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК