Цената на метана "полетя". Ще поскъпнат ли таксиметровите услуги?

Горивото се търгува у нас за 3,39 лв./кг до 7,18 лв./кг

04.08.2022 | 20:05 Редактор: Петя Кръстева

Доскоро таксиметровият автомобил на председателя на Съюз "Такси" Стойо Стоев е бил на метан. Пред Bulgaria ON AIR той споделя, че последното увеличение от близо 30% му се е отразило пагубно

"В края на 2021 година цената на метана беше около 2,40-2,50 лв., сега виждате почти двойни цени. Бизнесът следва тази посока, която даде Европа-всички да минем към екологични горива. Ще е много трудно тези заводски коли да минат на каквото и да е друго", подчерта той.

Именно високите цени го принуждават да премине от метан на пропан-бутан. 

"В противен случай истината е, че почти нищо не може да остане за нас. Никой от колегите не може да си позволи да си купи колата в брой, така че няма как да преработи автомобила", поясни Стоев.

По думите му към момента се наблюдава отлив на таксиметрови шофьори, а ако няма компенсации за бранша, съществува риск от нов скок на цените и на таксиметровите услуги. 

Експерти са категорични, че несигурността на пазара води до резки пикове в цените.

"Когато се политизира икономиката, винаги се получават такива аномалии. Резултатът е видим- дълго време няма да можем да преодолеем това. За съжаление, ударът е върху тези, които търсеха евтино гориво", коментира председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

Цените у нас варират от 3,39 лв./кг до 7,18 лв./кг.

"Тази цена се формира от търсенето и предлагането, няма регулация", обобщава Стоев. Докато се намери решение, той и колегите му ще зареждат там, където е най-изгодно.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК