Зеленски: Никой друг не използва атомна централа, за да заплашва целия свят

Украинският президент призова международната общност да реагира незабавно

12.08.2022 | 07:04 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Никой друг не използва атомна централа, за да заплашва целия свят

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи създаването на демилитаризирана зона в Запорожие заради опасенията от ядрена катастрофа. Апелът му идва на фона на продължаващите обвинения между Русия и Украйна за обстрела срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа. 

По-рано украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да реагира незабавно, за да принуди руските сили да напуснат окупираната атомна електроцентрала в Запорожие.

Зеленски обвини Русия, че използва атомната централа, за да упражнява ядрено изнудване спрямо целия свят. Властите в Киев обвиняват руските части, че са обстрелвали района на централата, докато Москва обвини украинските военни.

"Никой друг не е използвал атомна централа толкова очевидно, за да заплашва целия свят, както и да поставя условия. Абсолютно всеки по света трябва да реагира незабавно, за да изгоним окупаторите от територията на АЕЦ "Запорожие". Това е въпрос на световен интерес, а не просто украинска нужда", заяви Зеленски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК