Германия планира пакет от 10 млрд. евро за облекчаване на инфлацията

Финансовият министър Кристиан Линднер смята да реформира данъчното облагане

10.08.2022 | 15:41 Редактор: Ирена Бакърджиева
Германия планира пакет от 10 млрд. евро за облекчаване на инфлацията

Германия ще предложи пакет от мерки за облекчаване на последствията от инфлацията за гражданите. Министърът на финансите Кристиан Линднер представи плановете си. Те са на стойност 10 милиарда евро и ще променят данъчната система на Германия.

Ресорният министър смята да реформира данъчното облагане. В Германия доходите се облагат според размера им и семейното положение - при ниски доходи данъкът е 14%, а при най-високите - 42%. Във времена на инфлация обаче така наречената студена прогресия може да свали доходите на повечето граждани, които дори и да получат увеличение на заплатите за компенсиране на новите цени, ще трябва да платят по-голям процент данъци върху тях и реално накрая ще вземат по-малко пари.

Точно този ефект иска да отстрани Линднер с плановете си за реформа. Той обяви, че ще вдигне необлагаемия минимум, ще увеличи детските и ще увеличи границата на дохода, при която се полага плащане на 42% данъци.

Идеите на Линднер бяха посрещнати обаче с остри критики от Зелената партия и от левицата. Той бе обвинен, че се грижи за запазване на богатството на хората с най-високи доходи и прехвърля тежестта на инфлацията върху социално слабите.

Според Линднер обаче от промяната в закона ще спечелят пенсионерите и студентите, които работят успоредно със следването си, съобщи БНР.

Зелените обаче изчислиха, че с реформата хората с най-високи доходи в Германия ще спечелят три пъти повече от хората със средни или ниски доходи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК