Кипър започва имунизация срещу маймунска шарка

1260 дози от ваксината Imvanex пристигнаха в Кипър и те ще се дават безплатно на приоритетните групи

07.08.2022 | 11:50 Редактор: Теодора Патронова
Кипър започва имунизация срещу маймунска шарка

Кипър започва от днес имунизацията срещу маймунската шарка, след като получи първата партида ваксини. През изминалата седмица в страната бяха регистрирани първите три случая на вируса.

1260 дози от ваксината Imvanex пристигнаха в Кипър в събота и още от днес те ще се дават безплатно на приоритетните групи, съобщиха от здравното министерство.

Първи ще могат да се ваксинират хората, които са били в близък контакт с потвърдените случаи, както и здравните специалисти, които се грижат за тях.

В Кипър вече има три случая на маймунска шарка. Първият бе регистриран във вторник - 40-годишен мъж, пътувал неотдавна до европейска страна. Още два случая бяха съобщени в събота. Заразените са мъже на възраст 20 и 30 години, пристигнали на острова през последните дни.

И тримата пациенти са настанени в специалната зона в държавната болница в Никозия и са в добро клинично състояние, посочиха от здравното министерство, съобщи БНР.

Доставката на ваксините в Кипър се очакваше в края на август, след като бе отложена с един месец от първоначалния срок заради ограниченото производство и пренасочване на количествата към по-силно засегнатите страни. След установяването на първия случай процедурата бе ускорена със съдействието на здравния еврокомисар Стела Кириакиду.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК