Белгийци масово се ваксинират срещу маймунска шарка във Франция

В Белгия се съхраняват само около 3 000 ваксини срещу вируса

03.08.2022 | 22:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Белгийци масово се ваксинират срещу маймунска шарка във Франция

Разтревожени от бързото разпространение на вируса на маймунската едра шарка в Белгия, много белгийци вече прекосяват границата, за да се ваксинират срещу вируса във Франция, съобщава белгийският вестник "De Standaard". Там ваксинирането е по-достъпно.

В Белгия се съхраняват само около 3 000 ваксини срещу вируса, а нови доставки се очакват едва през есента. Междувременно случаите на заразяване се увеличават. Само в Белгия към 3 август има 482 случая, което е с над 20% повече в сравнение с миналата седмица. В световен мащаб вече има над 22 000 случая.

В сравнение с Франция, критериите за получаване на ваксина срещу вируса в Белгия са сравнително строги.

Френският център за тестване в момента се справя с търсенето и все още може да си позволи да приема белгийски граждани, но не е ясно в бъдеще дали това ще остане така. Към момента във Франция на склад има около 40 000 дози, пише БГНЕС.

Сега се задават въпроси относно сравнително рестриктивната политика на Белгия и малкия брой дози на ваксината. В момента белгийските власти използват ваксина, наречена Jynneos, разработена от датската фармацевтична компания Bavarian Nordic. За пълна защита трябва да се поставят две дози от ваксината.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК