Украйна и Русия се обвиняват взаимно за обстрел по АЕЦ "Запорожие"

Атомната електроцентрала, която е най-голямата в Европа, продължава да функционира

05.08.2022 | 19:54 Редактор: Теодора Патронова
Украйна и Русия се обвиняват взаимно за обстрел по АЕЦ

Украинската държавна компания "Енергоатом" заяви, че високоволтовият електропровод, захранващ АЕЦ "Запорожие" е бил поразен от руски обстрел и обвини Москва в провокация, предаде Ройтерс. Атомната електроцентрала, която е най-голямата в Европа, продължава да функционира и няма изтичане на радиация, подчертават от украинска страна.

По-рано проруската администрация на окупирания украински град Енергодар заяви, че електропроводите, захранващи АЕЦ "Запорожие" са прекъснати от артилерийски удар на украинската армия, предаде Ройтерс като се позова на руски медии. В района на централата е избухнал пожар в следствие на нападението, а захранването, необходимо за безопасното функциониране на атомните реактори, е прекъснато, съобщи Интерфакс, цитиран от БНР.

Южният украински град Николаев, който в момента е на фронтовата линия, обяви необичайно дълъг комендантски час - от тази вечер до понеделник сутринта. Целта е да бъдат заловени хората, които сътрудничат на Русия, уточни кметът Витали Ким и успокои жителите, че градът не е обект на непосредствена атака.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК