Русия нареди военните от "Азов" до "Ал Кайда", обвини ги в канибализъм

Над 2000 бойци от полка са в плен на руснаците

05.08.2022 | 16:42 Редактор: Елеонора Танева
Русия нареди военните от

Батальонът "Азов" вече се нарежда до "Ал Кайда" и талибаните в руския списък на терористичните организации, изготвен от  Федерална служба за безопасност. "Азов" възниква като доброволчески военен батальон в Украйна, формированието вече е част от украинската Национална гвардия. Самото съществуване на батальона бе използвано от Русия като претекст за инвазията в Украйна.

Главната квартира на полка се намираше в Мариупол. Повече от 2500 бойци, които защитаваха металургичния комбинат "Азовстал" в продължение на 86 дни, са в руски плен. Русия говори за 2439 души, които се били предали доброволно. Повече от 50 бойци на "Азов", загинаха в наказателния лагер в Еленовка в региона на Донбас. Киев и Москва се обвиняват взаимно за смъртоносния обстрел.

Искането на руската прокуратура за обявяване на Азовския полк за "терористична организация" беше разгледано от Върховния съд в рамките на три часа. Пленен боец дал показания, че в полка се е практикувал канибализъм. А журналистката Марина Ахмедова, която е правила проучвания в Мариупол и Волноваха в Донецка област, каза: "Събрах многобройни свидетелства за изтезания и екзекуции на цивилни граждани, извършени от бойци на "Азов" - зверства, които не могат да се обяснят само с това, че сме врагове".

Съгласно Наказателен кодекс на Русия основателите и ръководителите на терористични организации се наказват с доживотен затвор и глоба до един милион рубли (около 16 000 евро), пише DW.

Егор Чернев, депутат от управляващата украинска партия "Слуги на народа", заяви пред ДВ, че със съдебното решение Русия е искала да извади бойците от "Азов" от обхвата на Женевската конвенция. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
КПСС и БКП
преди 1 година
БЯХА ЕДИНСТВЕНИТЕ ПАРТИИ ПО ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО ! АКО ЧОВЕК НЕ Е СЪГЛАСЕН С КПСС и БКП, ЗАМИНАВА В СИБИР ИЛИ В БЕЛЕНЕ ! РУСИЯ СИ ИМА ДИКТАТОРА ПУТИН ! ТОЙ РЕШАВА КОЙ КАКЪВ Е ! ПУТИН НАРЕЖДА НА ПОДЧИНЕНИТЕ СИ ЖУРНАЛИСТИ ДА ОБЯВЯВАТ КАКВОТО ТОЙ СИ ПОИСКА ! РУСКИТЕ ОПОЗИЦИОНЕРИ ИЛИ МЪЛЧАТ, ИЛИ СА В ЗАТВОРА, ИЛИ СПЯТ ВЕЧЕН СЪН НА ДВА МЕТРА ПОД ЗЕМЯТА ! ОЧАКВАМ СКОРО Украинския полк "Азов" ДА СТАНАТ ДОРИ ИЗВЪНЗЕМНИ ! Сигнализирай за неуместен коментар