Зеленски разкритикува доклад на "Амнести", в който е обвинен в застрашаване на цивилни

Президентът изтъкна, че докладът се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата

05.08.2022 | 11:10 Редактор: Теодора Патронова
Зеленски разкритикува доклад на

Украинският президент Володимир Зеленски реагира остро на доклад на правозащитната организация на "Амнести интернешънъл", която обвини Украйна в застрашаване на цивилни с разполагането на войски в жилищни райони.

Според доклада "обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от ангажиментите ѝ към международното хуманитарно право".

Президентът Зеленски осъди твърденията, като изтъкна, че докладът се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата.

"Няма положение, дори хипотетично, при което какъвто и да е руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано," каза украинският президент.

Зеленски отправи критики срещу задържането на макрофинансовата помощ от Европейския съюз за Украйна, като изрази надежда това да е "просто грешка", която ще бъде поправена, предаде БНР. Той не посочи коя европейска страна блокира изплащането.

През изминалата нощ руските въоръжени сили са обстрелвали украинските градове Николаев, Никопол и Запорожие.

Още три кораба с украинско зърно се очаква да потеглят от украински пристанища, след като в понеделник отплава първият по силата на споразумението за безопасен коридор в Черно море, постигнато с посредничеството но ООН и Турция. Два кораба се очаква да тръгнат от пристанище Черноморск и един от Одеса. Те ще превозват общо повече от 50 хиляди тона украинска царевица, съобщиха украинските власти. Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че друг празен кораб ще се отправи към Украйна, след като бъде инспектиран в Истанбул. Очаква се той да пристигне в Черноморск.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
L
преди 1 година
Няма по голямо зло за украинското население от зеленото човече. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
АМНЕСТИ РАШЪНЪЛ
преди 1 година
ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ ПРЕПОРЪЧА НА УКРАИНСКИТЕ ВОЙНИЦИ ДА ПОСРЕЩАТ С ХЛЯБ И СОЛ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ, ЗА ДА НЯМА СЪВСЕМ НИКАКВИ ЖЕРТВИ ВЪВ ВОЙНАТА ! АКО НЯКОЙ ВЛЕЗЕ В ДОМА ТИ ДА ИЗНАСИЛВА, С ХЛЯБ И СОЛ ЛИ ЩЕ ГО ПОСРЕЩАШ ? АБЕ ЩО НЕ ВЪРВЯТ ПРИ ПУТИН ДА СИ ПИЯТ ВОДКАТА, ВМЕСТО ДА РЪСЯТ НЕДОМАСЛЕНИТЕ СИ ПРИЗИВИ ! ТО Е ОТ ЯСНО ПО ЯСНО КОЙ ГИ ФИНАНСИРА ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
msm
преди 1 година
Безспорна е руССката агресия и завоевателна война срещу Украйна. Това е първопричината за всички злини и зловещи събития от Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар