ЕС с нов пакет от финансова помощ за Украйна?

Предвидената помощ трябва да подкрепи бюджета на украинското правителство

04.08.2022 | 18:16 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕС с нов пакет от финансова помощ за Украйна?

Европейският съюз възнамерява да състави до септември нов пакет от финансова помощ за Украйна, който да възлезе на около 8 млрд. евро, посочи в четвъртък източник от германското правителство, цитиран от Ройтерс.

Част от пакета ще бъде съставен от безвъзмездни средства, които не трябва да се изплащат, докато друга част ще се състои от заеми, каза пред журналисти немски правителствен служител.

През май финансовите лидери на Г-7 се споразумяха за нова помощ за Украйна в размер на 9,5 млрд. долара, идваща главно от Съединените щати. Германия допринесе за майския пакет с 1 млрд. евро, които вече предостави на Украйна.

Германия също така ще допринесе и за новия пакет от помощи, посочи правителственият източник,  добавяйки, че други страни от ЕС като Италия и Франция са се въздържали досега и че Берлин е в тесен контакт по въпроса с европейските си партньори и Европейската комисия, предаде БНР.

Предвидената помощ трябва да подкрепи бюджета на украинското правителство, докато военната, хуманитарната помощ и помощта за възстановяване ще бъдат финансирани от други източници, добави източникът от Берлин.

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски каза, че бюджетният дефицит на правителството възлиза на 5 милиарда долара на месец.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК