Хората в Канзас гласуваха: Правото на аборт е легално в щата

Републиканците искаха да ограничат абортите, но се провалиха значително

03.08.2022 | 23:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Хората в Канзас гласуваха: Правото на аборт е легално в щата

Гласоподавателите в Канзас гласуваха на референдум в подкрепа на правото на аборт. Републиканците искаха да ограничат абортите, но се провалиха значително.

Хората на Канзас решиха: След преброяване на почти всички подадени гласове, над 60% гласуваха за защита на абортите в Конституцията на щата. Против са гласували 39%. Ако гласоподавателите бяха гласували против, правителството на Канзас щеше да може да ограничи правото на аборт.

Въпреки че резултатът е все още предварителен, той може да се разглежда като огромна победа за защитниците на правото на аборт в един много консервативен щат. Проучванията предричаха много по-нисък резултат.

Референдумът в Канзас е първият по рода си, откакто през юни Върховният съд на САЩ отмени тогавашното конституционно защитено право на аборт в Съединените щати. Оттогава е оставено на щатите самостоятелно да решават за правото на аборт, пише Tagesschau.

В няколко щата, управлявани от републиканците, властите подготвят по-строги закони за абортите. В други щати като Калифорния и Кентъки гражданите ще гласуват по въпроса през ноември, което съвпада с междинните избори за Конгрес.

В момента в Канзас е законен абортът до 22-рата агистационна седмица. Това превръща щата, който се управлява от консервативно мнозинство, в своеобразно убежище за бременни жени от близки щати като Мисури, Оклахома и Тексас, в които абортите вече са забранени с малки изключения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК