В Бразилия сексуалното насилие е ежедневие, борят се за законни аборти

Над половин милион души са станали жертва на изнасилване в Бразилия през последното десетилетие

27.07.2022 | 12:37 Редактор: Ирена Бакърджиева
В Бразилия сексуалното насилие е ежедневие, борят се за законни аборти

Над половин милион души са станали жертва на изнасилване в Бразилия през последното десетилетие. А само миналата година изнасилените жени са били 52 000. Според статистиката 70% от тях са от т.нар. уязвими групи - момичета под 14-годишна възраст или хора, неспособни да взимат решения сами. 61 на сто от жертвите на изнасилвания през 2021 година са на възраст между нула и 13 години.

Статистиката показва, че в Бразилия сексуалното насилие е ежедневие. В групата на уязвимите лица 80% от извършителите са от кръга на познатите или семейната среда на съответните деца и юноши, т.е. роднини, приятели и съседи.

Наскоро два случая предизвикаха сериозен отзвук в страната. На момиче от южния щат Санта Катарина, навършило междувременно единадесет години, е отказан аборт в 29-ата седмица, след като е било изнасилено. Едва след протести прокуратурата се намесва и задължава университетската болница в столицата на щата Флорианополис да извърши законния аборт. Това не е първият случай на обществен спор в Бразилия относно правото на аборт на бременни деца.

Според бразилското законодателство абортът е позволен в три случая: след изнасилване, при тежка мозъчна травма на бебето и в случай, че животът на майката е в опасност. Срок за извършването на процедурата няма.

Вторият случай, който предизвика вълнение, е този на 21-годишната актриса Клара Кастаньо, която забременява след изнасилване и решава да даде бебето си за осиновяване. Въпреки лекарската тайна, информацията за инцидента става публично достояние и Кастаньо е подложена на жестоки хули в социалните мрежи.

След това тя публикува в профила си в Instagram отворено писмо. "Това е най-трудното съобщение в живота ми. Мислех, че ще се справя с тази болка и бреме сама. Това, че личният ми живот е станал публично достояние по този начин, ме ужасява. Но заради заговорите и слуховете за чудовищно насилие, които ме връхлетяха и ме травмираха, не мога да мълча: Бях изнасилена", се казва в публикацията.

Лусиана Темер, директорка на бразилския Институт за борба със сексуалните посегателства спрямо малолетни "Liberta", обяснява: "Щом виждаме, че изнасилванията на непълнолетни са толкова широко разпространени, трябва да говорим за образование и превенция. Много е важно бразилското общество да осъзнае, че сексуалното насилие срещу деца и юноши е по-често срещано, отколкото срещу жени". Сдружението, основано през 2016 година в Сао Пауло, организира кампании и проекти срещу сексуалната експлоатация на деца и младежи.

"Аз съм майка и поддържам законните и сигурни аборти", гласи този протестен лозунг

Според Ана Сифали от Института "Алана" - бразилска неправителствена организация за защита на правата на децата, двата случая са пример за постоянното нарушаване на бразилската конституция. "Сексуалният контакт с непълнолетни под 14-годишна възраст винаги е престъпление, винаги е изнасилване, дори да изглежда, че е по взаимно съгласие", уточнява адвокатката. От 2009 година насам наказанието, предвидено за това, варира между 8 и 15 години.

Проучване на бразилския всекидневник "Folha de S. Paulo", базирано на данни от бразилската система за обществено здравеопазване, показва, че през 2021-а година на всеки легален аборт се падат единайсет процедури по спешност. Това са били или спонтанни аборти, или усложнения от аборти, които не са били извършени в болница, пише DW.

Друго проучване доказва все още преобладаващите предразсъдъци срещу абортите в Бразилия: по данни на новинарския канал G1 40% от всички жени, които са направили законен аборт между януари и февруари 2021 година, са решили да извършат процедурата извън града, в който живеят. Затова в навечерието на изборите на втори октомври институтът "Алана", заедно със сто други организации, връчи на всички кандидати за президент списък с искания за подобряване на защитата на децата и младите хора от сексуално насилие.

За Лусиана Темер от института "Liberta" образованието и информираността са от решаващо значение. Тя се позовава на примера на Великобритания, където сексуалното образование вече от 20 години е включено в училищните програми. Това е довело и до значително намаляване на броя на бременностите при тийнейджърите и на болестите, предавани по полов път.

"Разговорите с децата за сексуалността в училище не водят до по-ранна сексуална активност, както погрешно се твърди в Бразилия", казва тя. "Напротив. В Обединеното кралство момичетата започват сексуалните си връзки по-късно, отколкото в Бразилия, а освен това са и по-здрави."

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК