Зеленски: Неутралитетът на Китай е по-добър вариант, отколкото да подкрепят Русия

Той би искал да види, че Китай се присъединява към страните, които са против руската инвазия в Украйна

03.08.2022 | 16:26 Редактор: Ирена Бакърджиева
Зеленски: Неутралитетът на Китай е по-добър вариант, отколкото да подкрепят Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза днес, че Китай не трябва да помага на руската инвазия в родината му и трябва да запази неутралната си позиция, предаде Асошиейтед прес. Той говори по видеовръзка на събитие, организирано от Австралийския национален университет, в което участваха 21 австралийски университета.

Запитан от студент за позицията на Пекин, Зеленски каза, че би искал да види, че Китай се присъединява към страните, които са против руската инвазия в Украйна от февруари, визирайки САЩ и Австралия. "Засега Китай балансира и наистина пази неутралитет, и ще бъда честен, този неутралитет е по-добър вариант, отколкото Китай да застане на страната на Русия", каза Зеленски. "За нас е важно Китай да не помага на Русия", добави Зеленски.

Китай отказва да критикува войната на Русия в Украйна и не я нарича инвазия. В същото време осъжда санкциите срещу Русия и обвинява Запада, че провокира Москва. Китайският президент Си Дзинпин каза, че налагането на санкции може да е "нож с две остриета" и че световната общност ще страда от политизиране  на  глобалните икономически тенденции и финансови потоци, предаде БТА.

Зеленски участва в няколко онлайн университетски дискусии - в Канада през юни и месец след това в Япония. Той благодари на австралийското правителство, че е предоставило на Украйна повече подкрепа от която и да е друга страна извън НАТО.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК