Зеленски: Първият кораб с доставки на зърно е нищо, икономиката ни е в кома

Украйна трябва да изнесе минимум 10 млн. тона, за да помогне спешно за намаляване на бюджетния си дефицит, заяви той

03.08.2022 | 14:30 Редактор: Теодора Патронова
Зеленски: Първият кораб с доставки на зърно е нищо, икономиката ни е в кома

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли значението на първата пратка зърно за износ от страната му след нахлуването на Русия. Той заяви, че тя превозва малка част от реколтата, която Киев трябва да продаде, за да спаси разрушената си икономика.

Неблагоприятните му коментари, направени чрез видеозапис пред студенти в Австралия, дойдоха в момент, когато в Турция приключи проверката на кораба, преди той да продължи към крайната си дестинация в Ливан по силата на споразумение, целящо да облекчи световната продоволствена криза.

Корабът "Разони" отплава от украинското пристанище Одеса на Черно море рано в понеделник, превозвайки 26 527 тона царевица за ливанския град Триполи. Това се случи след подписаното с посредничеството на ООН споразумение за износ на зърно и торове между Москва и Киев миналия месец - рядък дипломатически пробив в продължителната война на изтощение.

Необходимо е повече време, за да се види дали ще последват други доставки на зърно, заяви Зеленски.

"Съвсем наскоро, благодарение на ООН в партньорство с Турция, имахме първия кораб с доставка на зърно, но все още е нищо. Но се надяваме, че това е тенденция, която ще продължи", каза той пред студентите.

Украйна трябва да изнесе минимум 10 млн. тона зърно, за да помогне спешно за намаляване на бюджетния си дефицит, който възлиза на 5 млрд. долара месечно, заяви той.

След отплаването на "Разони" три кораба могат да напускат украинските пристанища дневно, заяви високопоставен турски служител, докато министърът на инфраструктурата на Украйна допълни, че още 17 кораба са натоварени със селскостопанска продукция и чакат да отплават.

Известна като житницата на Европа, Украйна се надява да изнесе 20 млн. тона зърно, съхранявано в силози, и 40 млн. тона от реколтата, която е в ход, първоначално от Одеса и близките Пивден и Черноморск, съобщи БГНЕС.

"Войната... почти убива икономиката. Тя е в кома. Блокирането на пристанищата от страна на Русия е голяма загуба за икономиката.", добави Зеленски.

Зеленски неведнъж е предупреждавал, че Москва може да се опита да възпрепятства износа, въпреки че подписа споразумението от миналия месец.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК