Пекин след визитата на Пелоси: Тези, които си играят с огъня, ще загинат

Китай обяви началото на учения и целенасочени военни операции около Тайван

03.08.2022 | 14:01 Редактор: Ваня Кузманова

Напрежение по оста Вашингтон-Пекин заради посещението на председателя на Камарата на представителите на Нанси Пелоси в Тайван. Според Русия визитата е явна провокация. А Пекин отвърна със санкции към Тайван и военни учения около острова.

За първи път от 25 години САЩ правят посещение от такъв ранг в Тайван. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви категорично, че Вашингтон няма да изостави страната. 

"Нашата делегация дойде в Тайван, за да изясни недвусмислено, че няма да изоставим страната. Сега повече от всякога солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение и това е посланието, което носим тук днес", заяви Пелоси.  

Посещението на Пелоси беше посрещнато със смесени реакции. Привържениците ръкопляскаха и я аплодираха. Според други пък визитата е вид политическо позьорство, което само влошава напрежението между двете страни на пролива. Китай спря вноса на цитрусови плодове и някои рибни продукти от Тайван и износа на силиций за острова, който е ключов компонент за производството на полупроводникови чипове. 

Руският външен министър Сергей Лавров описа посещението на Пелоси в Тайван като демонстрация на сила от страна на САЩ. 

"Не се наемам да съдя от какво са се ръководили американците, но във факта, че това отразява същата линия, за която говорим по отношение на украинската ситуация, не се съмнявам", посочи Лавров.  

Властите в Пекин определиха посещението на Пелоси като пълен фарс и предупредиха, че тези, които си играят с огъня, ще загинат. В отговор на визитата Китай обяви началото на учения и целенасочени военни операции около Тайван.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК