Пелоси приветства Тайван като "едно от най-свободните общества в света"

Китай яростно осъди американското посещение на най-високо равнище

03.08.2022 | 13:00 Редактор: Теодора Патронова
Пелоси приветства Тайван като

Китай яростно осъди американското посещение на най-високо равнище в Тайван за последните 25 години, а председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси приветства самоуправляващия се остров като "едно от най-свободните общества в света" в днешната си реч пред парламента в Тайпе, предаде Ройтерс.

Пекин даде израз на гнева си във връзка с присъствието на Пелоси на острова, смятан от Китай за част от неговата територия със започване на военна дейност в околните води, с извикване на американския посланик в Пекин и обявяване, че преустановява селскостопански внос от Тайван.

Пелоси пристигна в Тайпе късно снощи на необявено, следено отблизо посещение и каза, че то показва непоколебимия ангажимент на САЩ към демокрацията в Тайван.

В словото си пред парламента днес Пелоси похвали президента Цай Ингвен, подозирана от Пекин, че се стреми към официална независимост, което е "червена линия" за Китай.

"Благодарим ви за вашето лидерство Искаме светът да оцени това", каза Пелоси и призова за засилено междупарламентарно сътрудничество.

Пелоси каза също, че ново американско законодателство, целящо засилване на производството на чипове, за да се конкурира с Китай, предлага по-голяма възможност за икономическо сътрудничество между САЩ и Тайван.

Сега, повече от всякога солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение, каза Пелоси на Цай и добави, че решимостта на Америка да съхрани демокрацията в Тайван и останалата част от света остава непреклонна.

По-късно днес се очаква Пелоси да се срещне с правозащитници.

Малко след пристигането на Пелоси китайските военни обявиха, че започват военновъздушни и военноморски учения близо до Тайван и тестови изстрелвания на конвенционални ракети в морето източно от Тайван, а агенция Синхуа предаде, че до неделя в близост до острова ще има учения с бойни стрелби.

Китайското външно министерство каза, че посещението на Пелоси сериозно уврежда мира и стабилността в Тайванския проток, оказва тежко въздействие върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай, пише БТА.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза след пристигането на Пелоси, че САЩ няма да бъдат сплашени от заплахите на Китай или от войнствената му риторика и няма причина нейното посещение да предизвиква криза или конфликт.

Президентът на Тайван Цай благодари на Пелоси за конкретните й действия в подкрепа на Тайван в този критичен момент и посочи, че островът няма да отстъпи пред лицето на засилените военни заплахи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК