Захарова с предупреждение към Зеленски. Кадиров: Ще щурмуваме всеки град за Путин

"Княже Влодимир, не се обиждайте, че част от Украйна ще се нарича Рус", заяви говорителят на руското външно министерство

31.07.2022 | 20:07 Редактор: Искра Ангелова
Захарова с предупреждение към Зеленски. Кадиров: Ще щурмуваме всеки град за Путин

Президентът на Украйна Влодимир Зеленски "да не се обижда, че част от Украйна ще се нарича Рус", заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова. Изявлението є дойде в отговор на декларацията на украинският президент по-рано днес, че Украйна е единственият законен исторически приемник на Киевска Рус.

"Княже Володимир, тогава не се обиждайте, че част от Украйна ще се нарича Рус. Той сам го каза", написа тя в профила си в социалната мрежа "Телеграм".

Изявлението на Зеленски беше направено по повод 28 юли, когато Украйна за първи път празнува Деня на украинската държавност. Украинският лидер отбеляза, че Украйна не е "автономия и провинция", а наследник на постиженията на княз Игор, княгиня Олга, Ярослав Мъдри и Владимир Мономах.

"Ние не сме колония, не сме автономия, не сме провинция, а неделима и независима държава, която е на най-малко една и половина хиляди години, когато Кий, Шчек, Хорив и Либед основава столицата на Украйна. Тя (Украйна) е единственият законен наследник на Киевска Рус, постиженията на нашите владетели Асколд и Дир, пророческия Олег, княз Игор, равноапостолната княгиня Олга, Владимир Велики, Ярослав Мъдри, Владимир Мономах", каза той.

В обръщението си Володимир Зеленски заяви, че Украйна очаква в бъдеще да стане един от гарантите на европейската енергийна сигурност.

"Готвим се да увеличим износа на електроенергия към потребителите в Европейския съюз. Въпреки такава война ние осигурихме връзката на украинската енергийна мрежа с енергийната система на цяла Европа за рекордно кратко време", допълни той, цитиран от "Труд".

Говорителят на руското външно министерство Захарова коментира също така, че според нея украинският президент Зеленски е доскучал на световната общност и затова използват съпругата му, Елена, за пропагандни цели, защото не са могли да променят комуникационния му формат и паравоенния му образ “без неосъществима победа”.

"Ресурсът на Зеленски е напълно изчерпан, изображението е безнадеждно гнило, така че вече не се сервира без подправки. Сега в политическото меню ястието се нарича "Зеленски под Елена", написа Захарова.

А президентът на Чечня Рамзан Кадиров заяви, че чеченските батальони разположени на фронтовата линия в Украйна са готови, "по заповед на върховния главнокомандващ”, президента Владимир Путин, да щурмуват всяко селище.

"Каквито и заплахи да хвърлят враговете, служителите на чеченските специални части няма да се смутят изобщо. През многовековната си история те неведнъж са се опитвали да посеят семената на страха в сърцата на воините на необятна Русия, но враговете само си навличат гнева им", написа той в социалната мрежа “Телеграм”.

Този гняв, подчерта ръководителят на Чечня, "превръща враговете в прах заедно с техните коварни планове".

Кадиров посочи, че това, което Западът представя като истински ценности на съвременното общество, ще бъде разбито. 

В същото време властите в Киев трябва да разберат, че "ще бъдат настигнати от последствията" от това, което "вършат в продължение на осем дълги години", настоя още президентът на кавказката република.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК