Захарова: САЩ отричат рецесията в страната, наричат я "данък Путин"

Те упорито отстояват позициите си, спорят със журналистите, клатят глави, ядосват се, отказват да отговарят какво тогава е "рецесия"

29.07.2022 | 09:56 Редактор: Ирена Бакърджиева
Захарова: САЩ отричат рецесията в страната, наричат я

"Американските власти упорито отричат, че страната е в рецесия и просто спират да използват термина". Това написа официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram.

"Белият дом отрича рецесия в Съединените щати. Те упорито отстояват позициите си, спорят със собствените си журналисти, клатят глави, ядосват се, отказват да отговарят на уточняващи въпроси какво тогава е "рецесия". Те просто спряха да използват думата. Като думата "паника" в контекста на икономическата криза. Няма дума - няма проблем", пише Захарова.

Официалният представител на руското външно министерство подчерта, че "старият трик просто е изваден от сандъка и показан отново".

"В миналото, между другото, модни думи като "рецесия", "забавяне" помагаха на американските политически въжеиграчи. Но сега ситуацията е толкова катастрофална, че бяха измислени "данък Путин", "цени на Путин" и т.н., нещо като "външна рецесия" или "рецесионна намеса на Кремъл", каза дипломатът, цитирана от "Труд".

По-рано беше съобщено, че президентът на САЩ Джо Байдън е казал на икономическа среща в Белия дом, че последните данни за БВП на САЩ не показват плъзгане на националната икономика към рецесия, а нейния предстоящ преход към стабилен растеж и по-ниска инфлация. На свой ред министърът на финансите Джанет Йелън отбеляза, че икономиката на страната навлиза в нова фаза и този преход в момента се характеризира със значително забавяне на нейното развитие.

Според публикуваните по-рано данни БВП на САЩ през второто тримесечие е спаднал с 0,9% на годишна база. Междувременно експертите очакваха годишен ръст на БВП от 0,3% за второто тримесечие. Много американски анализатори смятат икономическия спад от две тримесечия за един от основните признаци на рецесия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
захарова,
преди 1 година
Хайде не се тревожи толкова за рецесията на САЩ. Погледнете си вашата рецесия. Нито сте цъфнали, нито сте вързали. Сигнализирай за неуместен коментар