Инфлацията в САЩ: Да си поделим топка сладолед за 7 долара?

Байдън нарече покачването на цените на храните и горивата "Данък Путин”

29.07.2022 | 06:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Инфлацията в САЩ: Да си поделим топка сладолед за 7 долара?

Въпреки високите температури, камиончето, продаващо сладолед пред Линкълн Мемориъл във Вашингтон, не се радва на особен интерес. Повечето туристи не си купуват сладолед - една топка струва седем долара.

На годишна база цените в САЩ се покачиха с 9,1% през месец юни. Поскъпването се усеща най-вече в цените на храните и енергията. "Инфлацията в САЩ беше много ниска от 1980-те години насам", казва Нийл Сондърс от компанията за икономически анализи Global Data. "В някои случаи дори сме отбелязвали дефлация - т.е. намаление на цените. Това е резултат от глобализацията, оптимизираните вериги за доставки и напредъка в производството на торове и храни." Затова и поскъпването на стоките в САЩ в момента представлява още по-голям шок за потребителите, обяснява Сондърс. "Не са свикнали на такова нещо”.

Инфлацията в Съединените щати сега е толкова висока, колкото в началото на 80-те години на миналия век. И това въпреки факта, че Федералният резерв на САЩ вече повиши основните лихвени проценти два пъти тази година и обяви по-нататъшни стъпки в тази посока.

От седмици президентът на САЩ Джо Байдън непрекъснато подчертава: Борбата с инфлацията е най-важният му приоритет в областта на икономическата политика. По време на своя реч в Лос Анджелис през юни Байдън нарече покачването на цените на храните и горивата "Данък Путин". С това той демонстрира, че според него причините за инфлацията са извън САЩ.

Повечето икономисти са съгласни с американския президент. Според тях сред причините за покачването на цените са последиците от пандемията и нарушените вериги за доставки в световен мащаб, но най-вече руската агресивна война в Украйна. "Не е съвсем справедливо да се обвинява администрацията на Байдън за високите цени", казва анализаторът Сондърс. Той отбелязва, че навсякъде по света инфлацията е висока. "Президент на САЩ е важен пост, но не толкова важен, че да можеш да влияеш на инфлационните нива по света."

За републиканците и консервативни медии постоянно растящите цени са идеално оръжие срещу демократите по време на предизборната кампания. По-малко от четири месеца преди междинните избори те с удоволствие се възползват от темата. Двете им основни обвинения: първо, Байдън и демократическата партия отричали, че инфлацията изобщо е проблем, и второ - останали са безучастни, пише DW.

"Хората не се интересуват защо цените се покачват", казва водещият на "Фокс Нюз" Джеси Уотърс. "Хората искат да знаят кога цените ще паднат! Президентът просто казва: "Не е моя вина, работим по въпроса." Но това не е вярно!"

Правителството на САЩ не е съгласно с обвиненията. От Белия дом посочват като положителен пример преговорите на Байдън с пристанищни оператори и логистични компании за решаване на проблемите при веригите за доставки. Според тях друга стъпка в правилната посока е освобождаването на част от петролните резерви, което администрацията на Байдън предприе, за да намали цените. Всъщност цените на горивата в САЩ напоследък чувствително намаляха.

Сладоледът пред Линкълн Мемориъл във Вашингтон обаче е все така скъп. Двойката от Ню Йорк трябва да си подели една топка. "Седем долара за двама, 3,50 на човек. Надявам се поне това да е най-вкусният сладолед някога."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК