Продължават взаимните обвинения, Москва: Ударът по затвора е с американска артилерия

Твърди се, че сред задържаните в затвора има членове на батальона "Азов"

30.07.2022 | 14:03 Редактор: Искра Ангелова

Украйна и Русия с взаимни обвинения за атаката срещу затворническия лагер в Еленовка, при която са загинали над 50 украински военнопленници. Киев призова ООН и Червения кръст да получат разрешение, за да проведат независимо разследване на случилото се.

Затворническият лагер в Еленовка, град под руска окупация, е станал мишена на смъртоносна атака преди два дни. Какво точно се е случило - засега остава неясно.

Украйна твърди, че лагерът е бил атакуван от Русия в опит да унищожи доказателства за изтезания и убийства. Президентът Володимир Зеленски определи инцидента като умишлено руско военно престъпление.

"Всеки окупатор, който малтретира украинците, който изтезава и убива, трябва да знае, че ще има възмездие за това", категоричен бе украинският президент.

От своя страна Русия заяви, че лагерът е ударен от украински прецизни ракети. Твърди се, че сред задържаните в затвора има членове на батальона "Азов", които бяха заловени при защитата на южния град Мариупол през май и които Русия се опитва да представи като неонацисти и военнопрестъпници.

Руското министерство на отбраната заяви, че ударът е бил извършен с артилерия, произведена в САЩ, и обвини Украйна в умишлено извършена провокация.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Неочевидец
преди 1 година
Никога не мога да вярвам на Русия.....та нали те заявиха многократно,че ....никога няма да нападнат Украйна, те също така не са в Украйна, нямат никакви военни части там...Е,как да им вярвам? Сигнализирай за неуместен коментар