Русия застана зад Китай по отношение на Тайван: Уважаваме териториалната цялост

Песков: Подобно поведение на международната арена може само да предизвика допълнително напрежение

29.07.2022 | 14:16 Редактор: Искра Ангелова
Русия застана зад Китай по отношение на Тайван: Уважаваме териториалната цялост

Кремъл изрази "солидарност" с позицията на Китай по отношение на Тайван, след като китайският президент Си Цзинпин предупреди американския лидер Джо Байдън да не си "играе с огъня" по отношение на самоуправляващия се остров.

"Разбира се, ние сме солидарни", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. "Уважаваме суверенитета и териториалната цялост на Китай и смятаме, че никоя страна в света не трябва да има право да поставя това под въпрос или да предприема каквито и да било подстрекателски или други стъпки", добави той. "Убедени сме, че подобно поведение на международната арена може само да предизвика допълнително напрежение".

В четвъртък Си предупреди президента на САЩ да не си "играе с огъня" по отношение на Тайван по време на дълъг телефонен разговор, който според Белия дом е имал за цел да стабилизира нестабилните отношения на свръхдържавите, припомня БГНЕС.

Пекин поддържа приятелски връзки с Русия, докато западните държави се опитват да изолират правителството на президента Владимир Путин от световния финансов и дипломатически ред заради военното нападение на Москва в Украйна.

Демократичен Тайван живее под постоянна заплаха да бъде завладян от Китай, който разглежда самоуправляващия се остров като част от своята територия, която може да бъде превзета със сила, ако е необходимо.

Нападението на Русия срещу Украйна засили опасенията, че Пекин може по подобен начин да изпълни заплахите си да анексира по-малкия си съсед.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК