Постковид симптомите са предизвикателство за лекарите и пациентите - как да ги различим

Мнозина страдат от тях, месеци след като са прекарали вируса

28.07.2022 | 22:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Постковид симптомите са предизвикателство за лекарите и пациентите  - как да ги различим

Постоянно изтощение, паметта изглежда вече не работи правилно, постоянни болки в ставите - мнозина страдат от тези симптоми, месеци след като са прекарали Ковид.

Постковид е името на тази неясна клинична картина, която представлява голямо предизвикателство за пациенти и лекари. Постковид е състояние, което продължава от 2 до 3 месеца след заразяване с коронавирус.

Проблемът с Постковид пациентите е, че болестта е трудно уловима. "Списъкът от симптоми е дълъг и разнообразен", казва старши професорът в клиниката за Постковид пациенти във Франкфурт Мария Верешилд.

"Задухът, кашлицата и недостигът на въздух са очевидни при инфекция на дихателните пътища, но пациентите също се оплакват от когнитивен дисонанс, болки в ставите, психологически проблеми или изтощение. Всички други органи също могат да бъдат засегнати. Неясната клинична картина може да бъде много фрустрираща за пациентите", добавя тя.

"Всеки може да бъде засегнат от Постковид", казва колегата на Верешилд от Франкфуртската университетска болница - пневмологът Гернот Роде. Въпреки че служителите виждат известна връзка с тежестта на заболяването, млади, здрави, спортуващи хора също могат да бъдат засегнати. Роде потвърждава проблема с клиничната картина. "Невинаги е ясно, че описаните симптоми са следствие от инфекцията с Ковид-19. Понякога има силно припокриване със симптоми на хроничната умора. Тук също се появяват изтощение, постоянно чувство за симптоми на грип и когнитивен дисонанс", твърди той, цитиран от RTL.

"Дори симптомите да се дължат на заразяване с коронавирус, няма място за притеснение", смята общопрактикуващият лекар д-р. Кристоф Шпехт.

"Почти всяко вирусно заболяване може да има дългосрочно протичане, например както при грипа. Така че би било изненадващо, ако точно Ковид не може да доведе до по-дългосрочно протичане. В настоящата ситуация много хора смятат, че е трудно да класифицират правилно симптомите и податливостта на всеки също играе решаваща роля", казва лекарят.

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?

Да! Даже трябва да са задължителни за носене навсякъде на закрито.
9%
Не! Няма смисъл от маските, в тези горещини само пречат на дишането.
55%
Противник съм на ограничителните мерки, всеки трябва да преболедува Ковид-19.
30%
По-важно е да се следи за спазването на мерките, не само да ги въвеждат.
6%
Общо 2308 гласа

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК