Проучвания с доказателства: Ковид е възникнал на пазара в Ухан

Някои експерти смятат, че лабораторен инцидент е по-вероятен, а други остават отворени и за двете възможности

27.07.2022 | 17:03 Редактор: Ирена Бакърджиева
Проучвания с доказателства: Ковид е възникнал на пазара в Ухан

Две проучвания предоставят повече доказателства, че пандемията от новия коронавирус е възникнала на пазар в китайския град Ухан, където се продават живи животни, като по този начин допълнително подкрепят теорията, че се е появил в дивата природа, а не е създаден в лаборатория, съобщава Асошиейтед прес. Учените стигат до извода, че вирусът, който причинява Ковид-19, вероятно е пренесен от животни на хора в два различни случая.

"Всички тези доказателства ни казват едно и също нещо - сочат точно към този конкретен пазар в центъра на Ухан", казва Кристиан Андерсън, професор в катедрата по имунология и микробиология в института "Скрипс Рисърч" в Сан Диего и съавтор на едно от проучванията. "Самият аз бях напълно убеден в изтичането на вируса от лаборатория, докато не разгледахме фактите много по-отблизо."

В проучване, което включва данни, събрани от китайски учени, екип от специалисти от Аризонския университет използва инструменти за картографиране, за да оцени местоположенията на повече от 150 от най-ранните докладвани случаи на Ковид-19 от декември 2019 г. По същия начин експертите картографират случаи от януари и февруари 2020 г. с помощта на приложение за социални медии, създадено за инфектирани хора, нуждаещи се от подкрепа. 

"Оказва се, че когато успяхме да разгледаме този изключителен модел, най-голяма плътност на случаите беше едновременно в изключителна близост до и в центъра на този пазар. От решаващо значение е, че това се отнася както за всички случаи през декември 2019 г., така и за такива, при които не е известна връзка с пазара. И това е индикация, че вирусът е започнал да се разпространява сред хора, които са работили на пазара, но след това е тръгнал и сред местната общност“, казват учените.

В другото проучване специалистите анализират геномното разнообразие на вируса в и извън Китай, започвайки с най-ранните пробни геноми от декември 2019 г. и продължавайки до средата на февруари 2020 г, пише БТА.

Те откриват, че две линии - A и B - отбелязват началото на пандемията в Ухан. Съавторът на изследването Джоел Вертхайм, експерт по вирусна еволюция в Калифорнийския университет в Сан Диего, посочи, че линия А е генетично подобна на коронавирусите при прилепите, но линия B изглежда е започнала да се разпространява по-рано при хората, особено на пазара.

"Осъзнавам, че звучи така, сякаш току-що казах, че събитие, което се случва веднъж в поколение, е станало два пъти в кратка последователност", каза Вертхайм. "Но бяха налице определени условия  -  хора и животни в непосредствена близост и вирус, който може да се разпространява от животни на хора и от човек на човек", допълва той.

Много учени смятат, че вирусът е пренесен от прилепи към хора директно или чрез друго животно. Но през юни Световната здравна организация (СЗО) препоръча по-задълбочено разследване дали причината може да е лабораторен инцидент. Критиците заявиха, че СЗО е прибързала да отхвърли теорията за лабораторно изтичане.

"Оборихме ли теорията за лабораторното изтичане? Не, нямаме доказателства", каза Андерсън. "Важното тук е, че има възможни сценарии и има правдоподобни такива. Трябва да се разбере, че възможно не означава еднакво вероятно."

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?

Да! Даже трябва да са задължителни за носене навсякъде на закрито.
9%
Не! Няма смисъл от маските, в тези горещини само пречат на дишането.
55%
Противник съм на ограничителните мерки, всеки трябва да преболедува Ковид-19.
30%
По-важно е да се следи за спазването на мерките, не само да ги въвеждат.
6%
Общо 2308 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК