Късмет или ДНК: Защо някои хора не боледуват от Ковид-19?

Генетичната резистентност към Ковид-19 може да даде обяснение

26.07.2022 | 13:11 Редактор: Петя Кръстева
Късмет или ДНК: Защо някои хора не боледуват от Ковид-19?

Всички сме чували за медицински служители, които са работели в Ковид отделения, но така и не са се заразявали. Съществуват и домакинства, в които всички се разболяват, освен един. Изглежда, че някои хора просто не могат да се разболеят - "суперсила", за която все още знаем твърде малко. 

Вирусологът Волфганг Прайзер, който е един от хората, открили варианта Омикрон, коментира феномена пред DW.

"Първият фактор за това е случайността. Така че може да имате късмет, а може и да нямате. Това не бива да бъде подценявано", смята той. Според него този феномен е многопластов. 

Известни са основните начини рискът от заразяване с Ковид-19 да бъде сведен до минимум. Един от тях е носенето на маски на обществени места. Друг начин за ефективна превенция са ваксините, които имат силен защитен ефект, тъй като стимулират производството на антитела. 

Някои изследвания сочат, че излагането на един или повече от четирите сродни коронавируса, които причиняват единствено симптоми, подобни на настинката, биха могли да осигуряват известна защита.

Заразяването с тези по-скоро безвредни вируси кара организма да произвежда по-дълготрайните имунни клетки, наречени Т-клетки. Те могат да разпознават вирусите и да се борят с тях. Това явление е познато като "кръстосана реактивност".

Генетичната резистентност към Ковид-19 може да обясни защо някои хора са защитени поне за известно време. Освен това учени смятат, че малка част от населението вероятно е напълно имунизирана срещу инфекцията заради определени генетично фактори в тяхното ДНК. Подобна резистентност е била наблюдавана и в миналото при други инфекциозни заболявания.

"Основната цел на изследванията е да се изяснят механизмите и да се разработи стратегия - лекарство или нещо подобно, които да използват тези механизми за профилактика или терапия", обяснява Прайзер.

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?

Да! Даже трябва да са задължителни за носене навсякъде на закрито.
9%
Не! Няма смисъл от маските, в тези горещини само пречат на дишането.
55%
Противник съм на ограничителните мерки, всеки трябва да преболедува Ковид-19.
30%
По-важно е да се следи за спазването на мерките, не само да ги въвеждат.
6%
Общо 2308 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК