Ще върнат ли безплатните PCR и антигенни тестове за Ковид-19?

С такова настояване излязоха от Пациентски организации "Заедно с теб"

26.07.2022 | 12:23 Редактор: Тодор Петров
Ще върнат ли безплатните PCR и антигенни тестове за Ковид-19?

Настояваме PCR и антигенните тестове да бъдат върнати към личните лекари и да бъдат безплатни за пациентите по определени критерии, заявяват в позиция Пациентски организации "Заедно с теб".

Организацията обръща внимание на факта, че в страната има твърде малко на брой пулмолози, работещи в доболничната помощ, а в същото време е голям броят на пациенти с постковид синдром, които търсят пулмологична помощ.

Затова от НПО-то считат, че с нарастващия брой регистрирани с положителни тестове, вече ще се затрудни изключително много дейността на пулмолозите, поемайки и пациенти с остри респираторни инфекции, които трябва да бъдат прегледани в кабинетите , и при необходимост от PCR тест, да бъде предоставен на пациента. 

Предвид регулярните посещения на кабинетите на пулмолозите от диспансеризирани пациенти с ХОББ и астма и други диагностични случаи, считаме, че се създават условия за смесване на потоците, което е недопустимо в условията на засилваща се епидемична обстановка, изтъкват от "Заедно с теб".

"Разбираме проблема на държавата, а именно че много граждани си правят PCR тестове за туризъм извън страната през летните месеци, но това има решение и в другите страни отдавна се прави. Нека безплатните PCR и антигенни тестове да важат само за територията на Р България за изписване на нужното лечение", пише още в позицията.

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?

Да! Даже трябва да са задължителни за носене навсякъде на закрито.
9%
Не! Няма смисъл от маските, в тези горещини само пречат на дишането.
55%
Противник съм на ограничителните мерки, всеки трябва да преболедува Ковид-19.
30%
По-важно е да се следи за спазването на мерките, не само да ги въвеждат.
6%
Общо 2308 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК