МЗ с важни насоки към общопрактикуващите лекари относно Ковид тестовете

С промяната се цели разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус

12.07.2022 | 12:10 Редактор: Теодора Патронова
МЗ с важни насоки към общопрактикуващите лекари относно Ковид тестовете

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект на допълнение на Наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Предложението на министерството е бързите антигенни тестове за Ковид-19 да бъдат включени в медико-диагностичните изследвания, заплащани от бюджета на НЗОК. Антигенни тестове ще могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ, съобщи МЗ.

С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на Ковид-19.

Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от МЗ промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.

Припомняме, че към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от общо практикуващите лекари. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на коронавирус да бъде назначаван от общопрактикуващите лекари или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
пак ли
преди 1 година
Навсякъде в Европа антигенните тестове са безплатни и всеки може да ги прави в съответните лаборатории, при съмнения че е заразен. Тук пак трябва да се редим на опашки първо при личните лекари, а после и пред лабораториите! Така заразата се разнася още повече! Сигнализирай за неуместен коментар