България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Христова: До ден-два нови Ковид мерки, маските - задължителни навсякъде

Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта заради BA.5, каза директорът на НЦЗПБ

12.07.2022 | 08:04 Редактор: Тодор Петров

"В Министерството на здравеопазването се проведоха интензивни разговори и до ден-два ще бъдат обявени резултатите и новите мерки. Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че е важно мерките да бъдат превантивно взети, тъй като очакваме значително повишаване на случаите. Все още в Източна Европа сме с ниско разпространение на заболяването, но по думите ѝ подвариантът BA.5 много бързо се разпространява и всеки заразява много повече хора. 

"Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това очакваме по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е свързана с BA.5. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите", обясни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR

Като процентно отношение смъртността при Омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни. Освен това вече имаме изграден имунитет и успяваме да се преборим с вируса още на входната врата - 30% ваксинирано население и голяма част преболедували, някои - безсимптомно, стана ясно още от думите на госта.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поиска Здравната каса да върне безплатните PCR тестове заради новата Ковид вълна. 

"Абсолютно подкрепям. Това е много важен момент за изясняване на скритата заболеваемост. По-широки изследвания ни трябват. Сега е моментът - в началото на надигащата се вълна. Наши проучвания върху здравен персонал показаха, че около 30% от персонала вече има прекарана инфекция. Хора, които не знаят да са боледували и тогава не са били ваксинирани. Сега процентът вероятно е 70-80", коментира проф. Христова.

Тя изтъкна, че най-важната стъпка в превенцията е ваксинирането. Но добави, че при променящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна защита от ваксина. 

"Виждам активизиране на процеса по поставяне на втора бустерна доза. Сега е моментът за ваксиниране, защото ни трябват поне 2 седмици, за да бъдем защитени", отбеляза директорът на НЦЗПБ.

Правят се изследвания за маймунска шарка, но няма нови потвърдени случаи у нас. Не са съмнителни проби, а по-скоро проби за изключване.

"Не трябва да се отпускаме. Не могат много хора да се заразят, уточнени са рисковите категории. С повече здравна просвета може тези случаи да се ограничат. Протича леко и според индивидуалния имунитет. При по-младите хора го няма имунитета от вариолата", разясни проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
2 rate up comment rate down comment 0
дядо мраз
преди 2 месеца
няма ли още някой военен конфликт да тръгне някъде, че тая тъпотия с измисления ковид вече почна да се изтърква Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
Доктор
преди 2 месеца
Това е безумие. Постоянен тормоз на хората от едни и същи ***. Тази не е виждала болен от студентските години и не спира да говори глупости. Абсурдни и контрапродуктивни мерки за лека респираторна инфекция. Тези няма да спрат, ако ние не ги спрем. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 2
безхаберие
преди 2 месеца
А къде са новите ваксини - за новите варианти? Защо се спряха безплатните тестове? Защо се закриха ваксинационните кабинети? Сигнализирай за неуместен коментар
2
17 rate up comment rate down comment 2
Ххххххмммммм
преди 2 месеца
Ако и този път им позволим да наложат парцалите.... наистина си заслужаваме и мутрите, и политиците, и съдбата! Сигнализирай за неуместен коментар
1
17 rate up comment rate down comment 1
Vlad_ko
преди 2 месеца
Тумбаците пак почнаха да ги показват по телевизора и да им дават трибуна да говорят нелепици. Сигнализирай за неуместен коментар