България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Александрова за Ковид вълната: Трябва да се възползваме от защитата на маските

Възможно е да се появи напълно различен вариант от Омикрон, смята вирусологът от БАН

11.07.2022 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

Новата Ковид вълна вече започна, а пикът ѝ се очаква да бъде през август. Трябва ли да се върнат отново противоепидемичните мерки у нас? 

"След две години и половина в пандемия няма място за драма. Трябва да приемем, че живеем с огромен брой вируси около нас и те непрекъснато се променят. Подвариантът BА.5 е един от най-бързо разпространяващите се въобще. Маските доказаха, че могат да предпазват от предаване на инфекции. Винаги имам маски в чантата си и съм готова да ги използвам. В болнични заведения и места с уязвими групи хора трябва да се възползваме от защитата им, без обаче да ги превръщаме във фикс идея", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

В края на юни СЗО съобщи, че в световен мащаб 43% от случаите са свързани с BА.5 и 12% с BA.4. Тя очаква да се увеличи броят на случаите. 

"Южна Африка до юни беше в такава вълна. Няма доказателства, че има повишаване на броя на хоспитализация и смъртни случаи в сравнение с предишната вълна", каза проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Вирусологът акцентира върху имунитета, който хората са придобили спрямо Ковид-19. Данните показват, че преболедувалите, които имат и 3 дози ваксина, са 83% защитени от тежко боледуване.

"Вирусът се променя, докато се размножава в своите гостоприемници - хора и животни. Възможно е да се появи напълно различен вариант от Омикрон. Трябва да следваме препоръките", подчерта гостът в студиото.

Относно маймунската шарка проф. Александрова посочи, че 90% от случаите са в Европа. За щастие, няма как предаването на вируса да се случи толкова лесно като при Ковид.

"Този вирус причинява заболяване и при деца. Не бива да стигне до уязвимите групи - деца, бременни жени и хора с имунни дефицити. Засегнати са основно хора от младата група и се предполага, че те нямат имунитет от ваксини. Вирусът изисква много близък контакт", обясни вирусологът.

Проф. Александрова призова за добра хигиена и разум в отношенията.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК