fallback

Русия: Сделката за зърното не ни пречи да атакуваме военни цели в Украйна

При руски ракетен обстрел в Харковска област загинаха най-малко двама цивилни

26.07.2022 | 13:38 Автор: Искра Ангелова

За първи път от началото на войната в Украйна Русия призна, че целта на нейната така наречена "специална военна операция" е смяна на режима в Киев. Думите на Сергей Лавров идват на фона на засилен руски обстрел от последните 24 часа, при който загинаха най-малко двама цивилни украинци.

Дипломат номер 1 на Русия е на посещение в Африка.

"Решени сме да помогнем на хората в Източна Украйна да се освободят от бремето на този абсолютно неприемлив режим", заяви външният министър на Русия.

Лавров подчерта, че военните цели на Москва се простират отвъд Донбас.

"Със сигурност ще помогнем на украинския народ да се отърве от режима, който е абсолютно античовешки и антиисторически", категоричен бе той.

Думите на руския външен министър идват на фона на усилията на Украйна да възобнови износа на зърно от черноморските си пристанища. Това обаче е поставено под въпрос заради руския удар по пристанището в Одеса през уикенда.

Лавров повтори в Конго руското твърдение, че атаката е била насочена срещу украински военен кораб и склад, и заяви, че сделката за зърното не пречи на Русия да атакува военни цели.

"Относно инцидента, който споменахте и който се случи в Одеса - в ангажиментите, които Русия пое, включително споразуменията, подписани в Истанбул на 22 юли, няма нищо, което да ни забранява да продължим специалната военна операция, унищожавайки военна инфраструктура и други военни цели", поясни той.

Междувременно при руски ракетен обстрел в Харковска област загинаха най-малко двама цивилни, а други 10 са ранени. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback