Британски ловец на подводници засече две руски в Северно море

Едната е била с крилати ракети "Северодвинск", другата - ударната подводница "Вепр" от клас "Акула"

22.07.2022 | 17:30 Редактор: Елеонора Танева
Британски ловец на подводници засече две руски в Северно море

Две руски подводници бяха проследени от военен кораб на Кралските военноморски сили в Северно море, докато Обединеното кралство продължава да осигурява обучение на украинските военни.

Британският ловец на подводници HMS Portland проследи двата плавателни съда, след като те се появиха поотделно северозападно от Берген, Норвегия. Съобщава "Метро".

Подводницата с крилати ракети "Северодвинск" и ударната подводница "Вепр" от клас "Акула" бяха проследени по време на подводното им пътешествие на юг покрай норвежкото крайбрежие от Арктика.

Говорител на Военноморските сили заяви: "Портланд и нейният специализиран хеликоптер "Мерлин" - и двата оборудвани с най-съвременни сонари, сензори и торпеда за операции по лов на подводници - докладваха за движението на корабите на руския Северен флот".

В момента моряци от Кралските военноморски сили обучават персонал от украинските военноморски сили за работа с два минни ловеца от клас Sandown, които ще бъдат продадени на Украйна, пише БГНЕС.

Миночистачите от клас "Сандаун", въведени в състава на Кралските военноморски сили в края на 80-те години, са специализирани в откриването и неутрализирането на мини в дълбоки води.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК