MI6: Експулсирани са около 400 руски шпиони на територията на Европа

Това са половината от всички руски дипломати под прикритие от началото на войната в Украйна

22.07.2022 | 15:17 Редактор: Ирена Бакърджиева
MI6: Експулсирани са около 400 руски шпиони на територията на Европа

Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в Европа, са били експулсирани от началото на войната в Украйна. Това заяви шефът на MI6 на конференция по сигурността в САЩ.

Ричард Мур, който ръководи британското външно разузнаване, каза, че експулсирането на около 400 руски дипломати от страни в континентална Европа, включително Франция и Германия, драстично е намалило шпионските способности на Кремъл. Говорейки на конференцията за сигурност в Аспен, той каза, че западните разузнавателни агенции са положили "доста съгласувани" усилия да разбият руските шпионски мрежи след инвазията.

"Така че в цяла Европа приблизително половината, нещо като 400 служители на руското разузнаване, работещи под дипломатическо прикритие – са експулсирани", каза Мур. "Това вероятно е намалило наполовина способността им да шпионират за Русия в Европа."

Това е първият път, когато MI6 излиза публично с оценката си за въздействието на координираните експулсирания в отговор на инвазията през февруари. Въпреки че цифрата от 400, в широк кръг от нации, беше изчислена преди това, съотношението не беше.

Руските шпиони, както и офицерите от разузнаването на почти всяка голяма държава, обикновено се преструват, че работят за прикритие в посолството на своята страна. Само шепа дългогодишни шпиони – така наречените нелегални – се преструват на обикновени граждани, работещи извън дипломатическата рамка.

Германия изгони 40 руски дипломати през април, а Франция - 41. Великобритания е една от малкото държави, които не са експулсирали никакви дипломати, обвинени в шпионаж, въпреки че това до голяма степен се дължи на факта, че Обединеното кралство каза на 23-ма да напуснат през 2018 г. след отравянията в Солсбъри и не се смята, че има нови шпиони, пише dnes.bg.

Мур каза, че двама нелегални шпиони са били разкрити, включително руснак, представящ се за човек с ирландско-бразилско потекло, който се е опитал и не е успял да си осигури стаж в Международния наказателен съд в Хага през април. След това бразилски съд осъди Сергей Черкасов на 15 години затвор за използване на фалшиви документи за самоличност.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК