В Италия падат температурни рекорди, бушуват стотици пожари

За 16 града в страната е издаден червен код за предупреждение за екстремни горещини

22.07.2022 | 16:00 Редактор: Теодора Патронова
В Италия падат температурни рекорди, бушуват стотици пожари

Италия се сблъска днес с най-горещия ден от залялата я гореща вълна, като за 16 града в страната беше издаден червен код за предупреждение за екстремни горещини, а пожарникарите се бореха с пожари в цялата страна.

Най-силно засегнат се очаква да бъде Милано, където температурите ще достигнат 40ºС, докато в Болоня и в столицата Рим те могат да достигнат 39ºС, сочат официалните оценки на правителството.

Други големи градове, за които Министерството на здравеопазването на Италия предупреждава за гореща вълна в петък и събота, са Флоренция, Генуа, Торино и Верона.

В четвъртък град Павия, южно от Милано, счупи рекорд, като термометрите достигнаха 39,6 ºС.

В продължение на три последователни месеца - май, юни и юли, температурите в страната са с поне два-три градуса по-високи от средните за сезона, като тенденцията би трябвало да се запази до началото на август, съобщи сайтът на националната метеорологична служба ilmeteo.com.

Заедно с горещините през последните седмици в Италия възникнаха стотици пожари. Най-големият от тях, който все още бушува, е в централната част на Тоскана, където от понеделник насам са изгорели 860 хектара в район западно от Лука.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК