Неравна битка за оцеляване - жегата погуби хиляди в Европа, пожари поглъщат домове

Падат температурни рекорди - във Великобритания измериха историческите 40,3 градуса

20.07.2022 | 14:09 Редактор: Елеонора Танева

Поредни температурни рекорди в Централна Европа, а смъртоносните пожари на Стария континент не спират да горят. 

В Гърция цяла нощ се бориха с огнена стихия близо до Атина, където пламъците достигната 10 м височина. 600 души са евакуирани. Изгоряха къщи, коли и гори край гръцката столица. Хората от евакуираните села са настанени на безопасно място. Районът не е туристически и не се наложи евакуация на почиващи, обясниха пожарникарите. 

Всички сили и техника на област Атика са хвърлени в борбата с огъня. На място действат над 500 пожарникари, включително и румънски и десетки единици техника.

"Пет самолета и четири хеликоптера вече работят за гасенето на пожарите от въздуха, един от които е за координация, а други четири самолета и три хеликоптера са мобилизирани. Опазването на човешкия живот остава наш първи приоритет, но също и защитата на критичната обществена инфраструктура, от жизненоважно значение е и частната собственост на гражданите", каза пожарникарят Янис Артофиос.

Затворени са всички пътища към подножието на планината Пентели, където пламъците са обхванали голям район. А силният вятър променя посоката на огъня постоянно.

"Спасете преди всичко хората", призова гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Рекорд падна във Великобритания - измерена беше температура от 40,3 градуса. Пожари избухнаха в редица части на страната, но лондонски квартали са засегнати най-сериозно. Има над десет удавили се хора, търсели разхлада във водоеми. 

Най-горещият ден от началото на годината беше отчетен и в Германия - 39,5 градуса в град Дуисбург. Горещата вълна продължава да се придвижва на север и изток. 

Холандия също вписа рекорд - 39,5 градуса в Маастрихт. След близо 1000 жертви в Португалия температурите се понижиха значително. В Испания вече се говори за екологична катастрофа. Метеоролозите не са оптимисти - прогнозират да става по-лошо.

"Горещите вълни са станали по-чести и по-интензивни и продължават по-дълго поради климатичните промени, предизвикани от човека. В бъдеще този вид горещи вълни ще бъдат нормални и ще видим още по-големи крайности", предупреди Петери Таалас от Световната метеорологична организация.

И във Франция 64 различни области регистрираха рекордно високи температури. А пожарите там се виждат от Космоса. Шокиращи кадри показват пламъците, които обхващат и плаж. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК