Русия и Украйна подписват споразумение за деблокиране на зърното

В Истанбул ще бъде създаден координационен център за експортните доставки

22.07.2022 | 10:06 Редактор: Петя Кръстева
Русия и Украйна подписват споразумение за деблокиране на зърното

Русия и Украйна следобед ще подпишат споразумение за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, съобщиха от канцеларията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитирани от информационните агенции.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще присъства на събитието заедно с турския президент Ердоган и представителите на Русия и Украйна. Церемонията по подписването ще се състои в двореца Долмабахче в 16:30 часа местно и българско време.

Според турски представители, цитирани от АП, освен деблокирането на зърнения износ от Украйна, споразумението ще включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. 

Предвижда се в Истанбул да бъде създаден координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна, предаде БТА.

Миналата седмица украински и руски представители постигнаха принципно споразумение по плана. Той предвижда съвместен контрол на корабите, когато те потеглят от и пристигат в черноморски пристанища, а също и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища.

Според турски източници меморандумът съдържа три точки, които се отнасят до износа на около 25 млн. тона зърно, чакащо на украинските пристанища.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК