Британска медия: Западът да очаква проблеми след визитата на Путин в Техеран

Руският президент участва в тристранна среща на върха за Сирия

22.07.2022 | 09:43 Редактор: Искра Ангелова
Британска медия: Западът да очаква проблеми след визитата на Путин в Техеран

Посещението на президента Владимир Путин в Техеран е лошо предзнаменование за Запада, пише Марк Алмънд, директор на Института за кризисни изследвания в статия за "Дейли Мейл".

Според него изявлението на съветника на президента Юрий Ушаков относно плановете на Русия и Иран да издигнат двустранните си отношения на ново ниво на стратегическо партньорство е "предупреждение" към западните лидери.

"Друг сериозен знак за възможни проблеми на фона на укрепването на това приятелство беше присъствието на Ердоган на срещата", посочи Алмънд, цитиран от БГНЕС.

Анализаторът изказа предположение, че срещата между лидерите на Русия, Турция и Иран може да постави началото на нов антизападен съюз.

"Тази среща на върха демонстрира зараждащ се антизападен и антидемократичен съюз, който се простира от периферията на Източна Европа до Южнокитайско море - с център "майка Русия". Това е ужасяваща перспектива", пише той.

Алмънд изрази мнение, че нововъзникващата заплаха може да бъде по-опасна за Запада, отколкото бившия съветски блок.

Ден по-рано в Техеран Путин участва в тристранна среща на върха за Сирия заедно с президентите на Иран и Турция, Ибрахим Раиси и Реджеп Тайип Ердоган. Руският лидер проведе и двустранни разговори с всеки от тях, а също така се срещна и с иранския духовен водач Али Хаменей.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК