Путин и Ердоган договарят в Иран износа на украинско зърно през Черно море

Турският президент заплаши да замрази кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО

19.07.2022 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Руският президент Владимир Путин е на първа ключова визита извън страната от началото на войната в Украйна. Той пристигна в в Техеран с намерението да задълбочи връзките на Кремъл с регионалните сили Иран и Турция.

Като официална тема на разговорите е обявена регионалната сигурност, на фона на конфликта в Сирия. Срещата с турския президент Реджеп Ердоган съвпада с момента, когато Москва и Киев са близо до споразумение за износ на украинско зърно през Черно море, блокирано от месеци заради войната.

Посещението в Техеран отваря шанс пред Путин да се договори с Ердоган, който от своя страна да помогне с посредничество в преговорите за мирно уреждане на конфликта Русия - Украйна. 

Преди да замине за Иран, турският президент заплаши да замрази кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО.

"Още веднъж бих искал да напомня на всички, че ако тези страни не направят необходимите стъпки, за да изпълнят нашите изисквания, ние ще замразим процеса", предупреди Ердоган.

Междувременно от Съединените щати предупредиха, че Русия може да е поръчала ирански бойни дронове, които да използва във войната срещу Украйна.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК