Путин на посещение в Техеран: Русия купува бойни дронове от Иран?

Москва отрече твърденията на САЩ

19.07.2022 | 12:45 Редактор: Тодор Петров

Руският президент Владимир Путин се отправя към Иран в първото си пътуване извън страната от началото на войната в Украйна. Посещението му в Техеран цели да укрепи малкото останали съюзи, на които режимът му се радва.

САЩ пък предупредиха, че Русия може да е поръчала ирански бойни дронове, които да използва във войната срещу Украйна. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Джо Байдън, обяви, че Техеран има готовност да предостави няколкостотин безпилотни летателни апарата. Освен това от средата на юли е възможно руски войници да се обучават в Иран как се използват дронове.

Фактът, че Путин ще лети до Техеран, малко след като Джо Байдън посети Израел и Саудитска Арабия, е политическо послание към Запада, че той ще продължи да се опитва да се наложи в Близкия изток, пише DW.

A израелският министър на отбраната Бени Ганц предупреждава, че иранските безпилотни самолети са разрушителни, колкото и балистични ракети. Мохамед Багери, генерал-майор от Революционната гвардия, твърди, че показаното е само част от ескадрилата безпилотни самолети, а под земята се съхранявали още много ирански бойни дронове.

Техеран отвърна пренебрежително на предупрежденията на САЩ: страната си сътрудничи с Русия още преди войната в Украйна и нови развития около този факт няма. Москва отрече да купува дронове от Иран. Но безпилотните самолети биха осигурили стратегическо предимство на Владимир Путин.

Щетите, които иранските дронове могат да нанесат, бяха демонстрирани при нападение срещу инфраструктурата на държавната петролна компания "Сауди Арамко" в източната част на Саудитска Арабия в средата на септември 2019 година. В деня след нападението цената на суровия петрол се повиши с 20%, а САЩ обявиха, че ще оборудват Саудитска Арабия със системата за противоракетна отбрана "Пейтриът".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
10 rate up comment rate down comment 1
Гост
преди 1 година
После руснаците пускали фейкове. То не бяха фейове на британци, че руснаците нямали ракети и гориво за повече от 10 дни война, то не бяха фейкове на американците, че на първия месец украинците си били върнали Херсон, то не бяха фейкове, че руснаците щели да купуват оръжие от Китай и Иран. Ало, вие за *** ли вземате - и Иран и Китай КУПУВАТ оръжие от Русия. Как ще се случи обратното, че нещо не мога да се сетя? Жалки и нелепи опити да се представи Русия като някакво джудже - спрете се вече! Сигнализирай за неуместен коментар